Peasy Pops: hartige linzenhapjes met relatief weinig zout

Peasy-pops

Boon-foodconcepts introduceert een nieuw snackmerk: Peasy. Net als bij alle Boon-producten zijn de nieuwe Peasy Pops op basis van peulvruchten. De productontwikkeling resulteerde in een geëxtrudeerd hapje zonder acrylamiderisico. Wat waren de andere uitdagingen?

De linzenhapjes zijn beschikbaar in drie smaken: Crazy Curry, Fabulous Fajita en Amazing Arabia. Verschillende Jumbo-supermarkten in grotere steden verkopen de peulvruchtproducten.

Michael Luesink, bedenker van Peasy en oprichter van Boon, zegt: "Peasy is 'worry-free' snacken: de volledig plantaardige Pops zijn een bron van eiwit en bevatten 55 procent minder vet dan aardappelchips."

Acrylamide

"De Peasy Pops worden gecontroleerd op acrylamide en vormen verder geen speciaal risicoproduct met betrekking tot de inhoudsstoffen die zorgen voor devorming van acrylamide", zegt Elke Donkers van Boon, die nauw betrokken was bij de productontwikkeling.

"Bovendien worden de producten slechts voor korte periode verhit – extrusie gaat erg snel – waardoor ook op dat punt de vorming van acrylamide beperkt wordt."

De Pops bestaan uit geëxtrudeerd linzen- en maïsmeel. De producten hebben daarom een laag vochtgehalte, waardoor ze erg stabiel zijn.

Procesbewaking

"De grootste uitdaging tijdens de productontwikkeling was het verkrijgen van de gewenste textuur", vertelt Donkers. "Onder invloed van temperatuur, druk en uitvoersnelheid wordt het meel gevormd tot de Peasy Pops. Kleine veranderingen in druk en temperatuur kunnen een groot effect hebben op de textuur van de producten en deze parameters moeten dus continu in de gaten gehouden worden."

Zoutreductie

In tegenstelling tot een zoute snack als aardappelchips, ondervinden de Peasy Pops geen frituuromstandigheden. Donkers: "Hierdoor bevatten ze minder vet."

"Door de Pops na bereiding te kruiden met bijzondere en verrassende smaakcombinaties, hebben we een eindproduct verkregen dat veel smaak heeft zonder dat het nodig was om veel zout toe te voegen."

"Zo bevat de Crazy Curry-variatie per portie maar 0,31 gram zout. Dit is een stuk minder vergeleken met andere geëxtrudeerde chips, zoals Nibb-its, of andere chips op basis van linzen, zoals de Lentil Chips van EatReal." Eén portie bestaat uit 25 gram. Er zitten drie porties in een Popverpakking.

Ter vergelijking: Peasy Organic Fabulous Fajita bevat per honderd gram product 1,52 gram zout. Honderd gram Cheetos Nibb-it Sticks Naturel Zout Chips bevat 2,7 gram zout. Bij de consumptie van honderd gram van de genoemde linzenchips, krijgt een consument 3,1 gram zout binnen.

Marktopgang

Boon verkoopt Peasy eerst via bepaalde Jumbolocaties, maar Luesink kijkt verder: "We zijn heel trots op de Peasy Pops. Na een bredere uitrol in Nederland, gaan we de Pops introduceren in Zweden, Denemarken, Engeland en Duitsland."

Lees ook
RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Om mensen bewust te maken om met minder zout lekker gezond te eten, lanceert de Nierstichting de campagne ‘Goed of zout?’.

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten gemiddeld een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Een grote variatie in zoutgehaltes binnen producttypes duidt op mogelijkheden tot verbetering.Gemiddeld eet 85% van de Nederlanders te zout. En minder zout is beter voor de nieren. Daarom liet de Nierstichting de stichting...