Peiling: 44 procent ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch

26 januari 2023 Redactie Voeding Nu

Een groot deel van de Nederlandse ouders zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs.

Bijna duizend ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd vulden een vragenlijst in over hoe hun kind eet op school. Sinds 2006 hebben scholen meer vrijheid om zelf hun schooltijden te bepalen en maken de roosters met een korte lunchpauze in Nederland een opmars. Uit de peiling blijkt dat inmiddels 9 op de 10 kinderen op school luncht.

Kwartier te kort

De helft van de ondervraagde ouders geeft desgevraagd aan dat hun kind een kwartier krijgt voor het middageten. Twee derde meent dat de lunchtijd niet altijd voldoende is voor hun kind. Zo schrijft een ouder: “De kinderen moeten het eten naar binnen schrokken in een recordtempo en dat gebeurt ook niet in alle rust: de tv staat aan.”

Ouders van de kinderen die in een kwartier moeten eten zijn daar dan ook niet altijd blij mee. “Ik zou onze kinderen wel iets meer tijd gunnen om rustig te eten”, schrijft een ouder. Bij een half uur of langer lunchpauze zijn ouders vaak wel tevreden. Over de vraag of ouders een gezonde schoollunch zouden willen, zoals dat bijvoorbeeld in Zweden, Finland en Frankrijk gebruikelijk is, zijn ouders verdeeld: 38 procent is tegen, 44 procent is vóór. De overige ouders zijn er nog niet uit.

Gelijke kansen

Ouders zien toegevoegde waarde in een lunch op school, bijvoorbeeld om arme kinderen te helpen. Zo schrijft een ouder: “Ik zou zeker kijken naar hoe kinderen die in armoede leven een gezonde lunch en tussendoortje op school kunnen krijgen. Om stigma tegen te gaan is het fijn dat je schoolbreed gezond eten aanbiedt.” De ouders die een gezonde schoollunch willen, zijn ook bereid om daaraan mee te betalen.

In Limburg is de afgelopen jaren al uitgebreid geëxperimenteerd met de gezonde schoollunch en een beweegprogramma om de gezondheid van kinderen te bevorderen en overgewicht tegen te gaan. Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid schreef begin december aan de Tweede Kamer dat hij verkent hoe meer scholen hiermee aan de slag zouden kunnen.

Lees hier het volledige artikel of kijk op de site van Ouders & Onderwijs voor het rapport.

Meer weten over honger in de klas en wat daaraan gedaan wordt? Kijk 29 januari en 12 februari naar Pointer om 22:10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Altijd op de hoogte blijven?