Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Beeld: Engin_Akyurt via Pixabay

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken, zie ook het nieuwsbericht van Voeding Nu van 25 mei 2021. De vrijblijvende afspraken met de industrie, die werden gemaakt in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de voedingsmiddelensector, hebben te weinig bereikt, aldus recent onderzoek door het RIVM

De petitie krijgt brede steun vanuit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties. Afgelopen dinsdagmiddag werden de handtekeningen online overhandigd aan de Tweede Kamer en in ontvangst genomen door Kamerleden Anne Kuik (CDA), Liane den Haan (Fractie Den Haan), Lisa Westerveld (GroenLinks), Eva van Esch (Partij van de Dieren), Maarten Hijink (SP) en Thom van Campen (VVD). In komende debatten over voeding en preventie wordt het onderwerp meegenomen, beloofde VWS-commissie voorzitter Fleur Agema. 

Verschuif de verantwoordelijkheid

Door het eten van bewerkte producten kan de hoeveelheid suiker, zout en ongezond vet ongemerkt snel oplopen. Ook als het om ogenschijnlijk gezonde producten gaat, zoals ontbijtgranen, soep of pastasaus. De voedingsindustrie en de overheid leggen de verantwoordelijkheid voor nu volledig bij de consument.

“Wij zijn heel blij dat we in korte tijd zoveel handtekeningen hebben verzameld. Het laat zien dat het onderwerp leeft in de maatschappij. Nederlanders willen dat het nieuwe kabinet prioriteit geeft aan gezonde voeding. De schappen staan nu vol met ongezond eten en drinken. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek”, aldus Bernique Tool in het persbericht. Tool is directeur van de Maag Lever Darm Stichting en voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG). Uit eerder onderzoek* blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders het belangrijk vinden dat bewerkte voedingsmiddelen gezonder worden gemaakt. Zo kunnen onze kinderen gezond opgroeien.

*Draagvlakonderzoek gezonde voedselomgeving, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie – I&O Research (2021)

Lees ook
Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan rondom de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Er moeten helderen regels komen, net als in Frankrijk, Engeland en Ierland, luidt het verzoek.

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Ben je 65 jaar en eet je gezond, dan is je cognitieve functie vergelijkbaar met een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat bij gezonde eters de cognitie langzamer achteruit, blijkt uit een cohortstudie van het RIVM.

Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

Vanaf 2022 gaat het Radboudumc over op gezonder voedsel, zo laat het universitair medisch centrum weten.