Petitie roept kabinet op: ‘maak ons eten weer gezond’

appel donut

Beeld: Andres Ayrton via Pexels

Experts en consumenten zijn een petitie gestart waarin zij het kabinet oproepen om met regelgeving het aanbod van eten en drinken gezonder te maken.

‘Maak ons eten weer gezond’, luidt het motto van Team Gezonde Voeding Nu, bestaande uit medische experts, voedingswetenschappers en consumenten. Het team vindt dat het nieuwe kabinet prioriteit moet geven aan gezonde voeding: ‘De hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in alledaagse bewerkte producten zorgt voor alarmerende cijfers en moet snel omlaag. Alleen dan kunnen kinderen in Nederland gezond opgroeien en worden mensen niet meer onnodig ziek.’ 

Ongezonde voeding is een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken, aldus het persbericht van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.* “We willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen”, zegt Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting, in het persbericht.

Consumenten gaan mee in die wens: onderzoek van I&O Research laat zien dat 82% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt (1). Volgens Anita Vreugdenhil, kinderarts en lid van Team Gezonde Voeding Nu, is verandering in aanbod van voedingswaren dringend nodig: “Tijdens de coronapandemie zijn veel kinderen nog meer ongezonde producten gaan gebruiken. Overgewicht neemt toe met grote gevolgen voor hun gezondheid, nu en later. Er moet nu echt iets gebeuren om dat tegen te gaan.”

Ook Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seindell steunt de petitie: “Gezond eten krijgt te weinig kans in deze samenleving, omdat het niet kan concurreren met het overmatige aanbod van goedkoop en lekker maar minder gezond gemaksvoedsel.” 

De petitie loopt tot 14 juni en is te vinden via tijdvoorgezondevoeding.nl. Op 15 juni wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

*De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zet zich in voor gezonde voeding voor de jeugd en bestaat uit Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting.

(1) Draagvlakonderzoek gezonde voedselomgeving, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie – I&O Research (2021)

Lees ook
Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Voedselwaakhond Foodwatch stelt dat McDonald’s de regels heeft gebroken wat betreft kindermarketing en dient daarom bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht in tegen de fastfoodketen.

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.