Petitie roept kabinet op: ‘maak ons eten weer gezond’

25 mei 2021

Beeld: Andres Ayrton via Pexels

Experts en consumenten zijn een petitie gestart waarin zij het kabinet oproepen om met regelgeving het aanbod van eten en drinken gezonder te maken.

‘Maak ons eten weer gezond’, luidt het motto van Team Gezonde Voeding Nu, bestaande uit medische experts, voedingswetenschappers en consumenten. Het team vindt dat het nieuwe kabinet prioriteit moet geven aan gezonde voeding: ‘De hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in alledaagse bewerkte producten zorgt voor alarmerende cijfers en moet snel omlaag. Alleen dan kunnen kinderen in Nederland gezond opgroeien en worden mensen niet meer onnodig ziek.’ 

Ongezonde voeding is een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken, aldus het persbericht van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.* “We willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen”, zegt Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting, in het persbericht.

Consumenten gaan mee in die wens: onderzoek van I&O Research laat zien dat 82% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt (1). Volgens Anita Vreugdenhil, kinderarts en lid van Team Gezonde Voeding Nu, is verandering in aanbod van voedingswaren dringend nodig: “Tijdens de coronapandemie zijn veel kinderen nog meer ongezonde producten gaan gebruiken. Overgewicht neemt toe met grote gevolgen voor hun gezondheid, nu en later. Er moet nu echt iets gebeuren om dat tegen te gaan.”

Ook Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seindell steunt de petitie: “Gezond eten krijgt te weinig kans in deze samenleving, omdat het niet kan concurreren met het overmatige aanbod van goedkoop en lekker maar minder gezond gemaksvoedsel.” 

De petitie loopt tot 14 juni en is te vinden via tijdvoorgezondevoeding.nl. Op 15 juni wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

*De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zet zich in voor gezonde voeding voor de jeugd en bestaat uit Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting.

(1) Draagvlakonderzoek gezonde voedselomgeving, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie – I&O Research (2021)

Altijd op de hoogte blijven?