‘Peulvruchten geven verzadigender gevoel dan vlees’

attachment-Peulvruchten

Peulvruchten geven meer verzadiging na de maaltijd dan vlees. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Food & Nutrition.

Er is volgens de onderzoekers nog weinig bekend over het effect van plantaardige voeding op de eetlust.

Plantaardig eiwit

Het onderzoek laat zien dat eiwitrijke maaltijden die bonen en erwten bevatten een hoger verzadigingsgevoel geven dan eiwitrijke maaltijden met kalfs- of varkensvlees. Ook een lage-eiwitmaaltijd met peulvruchten bleek meer verzadiging te geven dan een eiwitrijke maaltijd met vlees.

Vezels

Professor Anne Raben van de Universiteit van Copenhagen, een van de onderzoekers van deze studie, verklaart het verschil in verzadigingsgevoel ‘doordat er in de eiwitrijke maaltijd met peulvruchten een significant grotere hoeveelheid vezel aanwezig is dan in de eiwitrijke maaltijd met vlees’.

Pasteitjes en aardappels

De onderzoekers lieten 43 gezonde mannen drie verschillende soorten maaltijden eten. Eén was een eiwitrijke maaltijd met kalfs- en varkenspasteitjes, de ander was een eiwitrijke maaltijd met pasteitjes van bonen en erwten en in de laatste wat een maaltijd lager in eiwitten. Bij de lage-eiwitmaaltijd werden minder peulvruchten in het gerecht verwerkt gebruikt en werd in plaats daarvan aardappel toegevoegd.

Eiwit de kop in gedrukt

Raben vindt dat er nog meer onderzoek nodig is om sterker te bewijzen dat haar conclusies kloppen.  De bevindingen van deze studie kunnen volgens haar wel een bijdrage leveren aan het algemene idee dat mensen over verzadigingsgevoel hebben. Vaak wordt gedacht dat er grote hoeveelheden eiwit moeten worden geconsumeerd om een verzadigd gevoel te krijgen.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

Minder voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten kan een weldaad zijn voor het milieu. Maar wat zijn de eventuele milieu-effecten van meer plantaardige voedingsmiddelen?

VN organiseert wedstrijd voor bedrijven die het voedselsysteem transformeren

VN organiseert wedstrijd voor bedrijven die het voedselsysteem transformeren

Kleine en middelgrote bedrijven en start-ups die zich bezighouden met het transformeren van voedselsystemen, kunnen zich opgeven voor de Best Small Business-wedstrijd van de Verenigde Naties.