‘Peulvruchten geven verzadigender gevoel dan vlees’

attachment-Peulvruchten

Peulvruchten geven meer verzadiging na de maaltijd dan vlees. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Food & Nutrition.

Er is volgens de onderzoekers nog weinig bekend over het effect van plantaardige voeding op de eetlust.

Plantaardig eiwit

Het onderzoek laat zien dat eiwitrijke maaltijden die bonen en erwten bevatten een hoger verzadigingsgevoel geven dan eiwitrijke maaltijden met kalfs- of varkensvlees. Ook een lage-eiwitmaaltijd met peulvruchten bleek meer verzadiging te geven dan een eiwitrijke maaltijd met vlees.

Vezels

Professor Anne Raben van de Universiteit van Copenhagen, een van de onderzoekers van deze studie, verklaart het verschil in verzadigingsgevoel ‘doordat er in de eiwitrijke maaltijd met peulvruchten een significant grotere hoeveelheid vezel aanwezig is dan in de eiwitrijke maaltijd met vlees’.

Pasteitjes en aardappels

De onderzoekers lieten 43 gezonde mannen drie verschillende soorten maaltijden eten. Eén was een eiwitrijke maaltijd met kalfs- en varkenspasteitjes, de ander was een eiwitrijke maaltijd met pasteitjes van bonen en erwten en in de laatste wat een maaltijd lager in eiwitten. Bij de lage-eiwitmaaltijd werden minder peulvruchten in het gerecht verwerkt gebruikt en werd in plaats daarvan aardappel toegevoegd.

Eiwit de kop in gedrukt

Raben vindt dat er nog meer onderzoek nodig is om sterker te bewijzen dat haar conclusies kloppen.  De bevindingen van deze studie kunnen volgens haar wel een bijdrage leveren aan het algemene idee dat mensen over verzadigingsgevoel hebben. Vaak wordt gedacht dat er grote hoeveelheden eiwit moeten worden geconsumeerd om een verzadigd gevoel te krijgen.

Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Tijdens de zomerperiode deelde de redactie van Voeding Nu iedere vrijdag een lees-, luister- of kijktip. De rubriek blijkt populair, dus voorlopig houden we de rubriek erin. Vandaag een artikel uit de Volkskrant, over een experiment dat consumenten kan helpen duurzame keuzes te maken in de supermarkt.

Food100 van 2021 bekend

Food100 van 2021 bekend

De Food100 van 2021 is bekend. Op deze lijst van vijftig changemakers jonger dan 30 jaar én vijftig gamechangers ouder dan 30 jaar staan onder andere Jeanne van Ittersum van Trash'ure Taarten, Johan Leenders van Oranjehoen, Joost Rietveld en Merijn Corneel Koops van Too Good to Go, en Linda Klunder en Lars Gierveld van Kumasi Drinks.