‘Peulvruchten geven verzadigender gevoel dan vlees’

attachment-Peulvruchten

Peulvruchten geven meer verzadiging na de maaltijd dan vlees. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Food & Nutrition.

Er is volgens de onderzoekers nog weinig bekend over het effect van plantaardige voeding op de eetlust.

Plantaardig eiwit

Het onderzoek laat zien dat eiwitrijke maaltijden die bonen en erwten bevatten een hoger verzadigingsgevoel geven dan eiwitrijke maaltijden met kalfs- of varkensvlees. Ook een lage-eiwitmaaltijd met peulvruchten bleek meer verzadiging te geven dan een eiwitrijke maaltijd met vlees.

Vezels

Professor Anne Raben van de Universiteit van Copenhagen, een van de onderzoekers van deze studie, verklaart het verschil in verzadigingsgevoel ‘doordat er in de eiwitrijke maaltijd met peulvruchten een significant grotere hoeveelheid vezel aanwezig is dan in de eiwitrijke maaltijd met vlees’.

Pasteitjes en aardappels

De onderzoekers lieten 43 gezonde mannen drie verschillende soorten maaltijden eten. Eén was een eiwitrijke maaltijd met kalfs- en varkenspasteitjes, de ander was een eiwitrijke maaltijd met pasteitjes van bonen en erwten en in de laatste wat een maaltijd lager in eiwitten. Bij de lage-eiwitmaaltijd werden minder peulvruchten in het gerecht verwerkt gebruikt en werd in plaats daarvan aardappel toegevoegd.

Eiwit de kop in gedrukt

Raben vindt dat er nog meer onderzoek nodig is om sterker te bewijzen dat haar conclusies kloppen.  De bevindingen van deze studie kunnen volgens haar wel een bijdrage leveren aan het algemene idee dat mensen over verzadigingsgevoel hebben. Vaak wordt gedacht dat er grote hoeveelheden eiwit moeten worden geconsumeerd om een verzadigd gevoel te krijgen.

Lees ook
Danone moderniseert Nutricia

Danone moderniseert Nutricia

Nutricia bestaat 125 jaar en dat viert moederbedrijf Danone met forse investeringen. Het voedingsmiddelenbedrijf moderniseert de fabriek in Zoetermeer, zodat de productiecapaciteit van babyvoeding en medische voeding groter wordt, terwijl het water- en energieverbruik juist resp. 50 en 25 % dalen.

Schooltuin, samen eten of koken helpt

Schooltuin, samen eten of koken helpt

Gezond en duurzaam eten is een belangrijk thema voor opgroeiende kinderen en jongeren. Het verdient de voortdurende aandacht, ook op school. De effectiviteit van voedselonderwijs wordt vergroot door kennis te combineren met vaardigheden, zoals eten bereiden, proeven, samen eten of tuinieren in de schooltuin, en het betrekken van ouders hierbij.

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.