‘Pinda-allergie komt vaker voor bij jongens’

attachment-Pindas1

Jongens zijn vaker allergisch voor pinda’s dan meisjes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Edinburgh. Onderzoekers verzamelden gegevens van bijna 300 miljoen patiënten van meer dan 400 huisartsenpraktijken in Groot-Brittanië.

Baby’s en jongetjes hebben 30% meer kans om gediagnosticeerd te worden met pinda-allergie dan meisjes van dezelfde leeftijd. Hoe ouder de kinderen worden, hoe kleiner het verschil tussen de twee geslachten wordt.

 

Puberteit
Bij het bereiken van de leeftijd van 15 is het aantal meisjes en jongens met pinda-allergie bijna even groot. Op 24-jarige leeftijd laten de cijfers het tegenovergestelde zien; op die leeftijd hebben meer vrouwen dan mannen pinda-allergie.

 

De wetenschappers konden de oorzaak van deze verschillen tussen jongens en meisjes nog niet achterhalen.

 

Geslachtshormonen
Onderzoeker Colin Simpson vertelt: “Pinda-allergie zou verband kunnen houden met geslachtshormonen, maar dat weten we nog niet zeker. Het feit dat er een verandering optreedt gedurende de puberteit zou kunnen duiden op dit verband, maar dat moeten we eerst nog verder uitzoeken.”

 

Uit het onderzoek bleek ook dat de allergie vaker wordt vastgesteld bij kinderen uit gezinnen met hogere inkomens dan bij kinderen uit lagere milieus.

 

Hierbij moet wel in ogenschouw worden gehouden dat deze eerste groep over betere zorgvoorzieningen beschikt dan kinderen uit lagere milieus. Toch willen de wetenschappers ook deze verschillen nader onderzoeken.

 

Homepage University Edinburgh

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...