Plantaardig én vlees in de top 10 Key Trends in Food

Raw healthy dieting products

Naast plantaardig eten is ook vlees nog steeds in trek bij de consument. Vleesproducenten die focussen op herkomst, duurzaamheid en dierenwelzijn zien groei.

Dit blijkt uit het rapport 10 Key Trends in Food geschreven door foodconsultant Julian Mellentin.

Het rapport laat zien dat plantaardig een trend is die op de lange termijn groeit. Deze trend is te zien onder alle leeftijden.

Bloemkoolpizza

Het aanbod van ‘makkelijke’ plantaardige producten groeit. Er bestaat bijvoorbeeld een bloemkoolpizza en bietenbrood. Ook hier kiezen consumenten steeds vaker voor omdat het een makkelijke manier is om plantaardig te eten.

Vleesconsumptie

Voor het eerst identificeert het jaarlijkse rapport vlees, naast plantaardig, als veel groeikans. De vleesconsumptie is in Europa en in Amerika de afgelopen jaren gegroeid. Dit gebeurt ondanks dat er van vlees wordt gezegd dat het niet gezond en niet duurzaam is. Hierdoor leek het dat de vleesconsumptie achteruit ging.

Mellentin zegt: ‘Mensen willen planten, maar we worden niet allemaal veganisten. Er is ruimte voor zowel vlees als plantaardig.’

Vleesproducenten nemen volgens Mellentin stappen op het gebied van herkomst, duurzaamheid en dierenwelzijn omdat vlees wordt aangevallen op deze vlakken. Uit gegevens van databureau Nielsen blijkt dat producenten van vlees die met deze onderwerpen bezig zijn premium prijzen verdienen. In Amerika groeit de verkoop van vlees met gezondheids- of milieuclaims met 13,1 procent.

Koolhydraten

Ook blijkt dat het eten van minder koolhydraten een trend is. Volgens Mellentin betekent dit voor een verhoogde consumptie van vet en/of eiwitten, vaak in de vorm van vlees. Minder koolhydraten eten wordt gevoed door bijvoorbeeld het ketodieet. Een koolhydraatarm voedingspatroon wordt aangeraden door sommige wetenschappers en wordt aangemoedigd door de Amerikaanse diabetes organisatie.

 

Wil je meer weten over koolhydraten? Kom dan naar het Voeding Nu Jaarcongres

190004135-Voeding-Nu-Jaarcongres-banner-300x250px-300x250

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Lees ook
Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Een groep van zeven diëtisten introduceert vandaag de Schijf for Life, een plantaardig en duurzaam alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bijna 200 diëtistenpraktijken gaan de voedingsschijf gebruiken.

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).