Plantaardige kleurstof uit bessen (E163) verbetert darmflora bij obese volwassenen

Fresh berry smoothies on mason jars

Een combinatie van de flavonoïde en paarsblauwe kleurstof anthocyaan (E163), onder andere te vinden in bessen, kan bij obese volwassenen de samenstelling van de darmbacteriën verbeteren. Daarmee kunnen darmklachten verminderen en kan de stoelgang verbeteren.

Deze experimentele cohortstudie werd door onderzoekers aan Washington University in St. Louis gepresenteerd op het congres Experimental Biology in San Diego

Het doel van de studie was het effect te bepalen van een suppletie van zowel anthocyaninen en prebiotica op de gezondheid van het maag- en darmstelsel. Hiervoor maten ze de bacterietoename van bepaalde bacteriestammen in het darmkanaal.

 

Minder gasvorming en beter ontlastingspatroon


Significante veranderingen in de darmflora leken te zorgen voor afname van een opgeblazen gevoel, gasvorming en buikpijn bij de deelnemers. Ook bleek de ontlasting, gemeten met de Bristol Stool Form Scale, verbeterd.

 

Ratio van bacteriestammen

De veranderingen in de darmflora werden als volgt gemeten. Acht weken lang suppleren met anthocyaninen en prebioticum resulteerde in een significante afname van de bacteriestam Firmicutes, een significante toename van de bacteriestam Bacteroidetes en een significante afname in verhouding van Firmicutes op Bacteroidetes.

 

Deze ratio van bacteriestammen is volgens de onderzoekers vaker aangewezen als goede biomarker bij obesitas. Zo bleek uit eerder onderzoek aan de Washington University dat obese muizen lagere niveaus Bacteroidetes en hogere niveaus Firmicutes hadden dan magere muizen.

 

Anthocyanine- en prebioticumsupplement

De populatie van de openlabel singlecohortstudie bestond uit 51 mannen en vrouwen van 20 tot 60 jaar oud met een BMI tussen 29.2 en 40.6 km/m2. De proefpersonen ondergingen als eerste een vierweekse voorbereidingsfase: de consumptie van voeding rijk aan de kleurstof en aan prebiotica werd beperkt.

 

Hierna kregen de 51 deelnemers gedurende acht weken het anthocyanine- en prebioticumsupplement toegediend. Het supplement bestond uit 215 mg anthocyaninen, afkomstig van zwarte rijst-, zwarte- en blauwe bessenextract. Het prebioticum bestond uit een mengsel van de voedingsvezel inuline (1,9 gram) en fructo-oligosacchariden (1,1 gram).

 

Prebiotica

Prebiotica zijn gebruikt vanwege hun functie de groei van micro-organismen binnen de darmflora te bevorderen. Prebiotica dragen niet alleen bij aan een gezonde darmflora, maar hebben ook voordelige effecten op het bloedglucosegehalte, vetmetabolisme en het voorkomen van ontstekingen bij obese volwassenen.

 

Het experimentele onderzoek op het gebied van darmgezondheid baant de weg voor meer onderzoek naar de relatie tussen het microbioom (het geheel aan leven in de darm) en obesitas.

Lees ook
Onderzoek Maastricht UMC+ brengt leefstijlziekte leververvetting in beeld

Onderzoek Maastricht UMC+ brengt leefstijlziekte leververvetting in beeld

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ willen leververvetting beter in kaart brengen. Dit doen ze in een uniek onderzoek uitgevoerd in huisartspraktijken in Zuid-Limburg.

Project Be-My-Coach stimuleert samen beslissen bij kinderen met overgewicht

Project Be-My-Coach stimuleert samen beslissen bij kinderen met overgewicht

Kinderarts-klinisch epidemioloog dr. Arieke Janse (Ziekenhuis Gelderse Vallei) en hoogleraar en kinderarts maag-darm-leverziekten dr. Anita Vreugdenhil (MUMC+) zijn initiatiefnemers van een project dat overgewicht en obesitas bij kinderen aanpakt door kinderen zelf mee te laten beslissen over de best passende zorg en leefstijlaanpassing.

De sportieve relatie van de darmen en de spieren

De sportieve relatie van de darmen en de spieren

Het darmmicrobioom geeft beetje bij beetje zijn geheimen prijs. Waar niemand nog naar had gekeken, was de relatie tussen voeding, de werking van de darmen en sportprestaties. Onderzoeker Britt Otten zette een reeks experimenten op om te zien of vezelrijke voeding het uithoudingsvermogen kan verbeteren. Het antwoord is voorlopig: zou best kunnen.