‘Plantensterolen beschermen tegen leverontsteking’

attachment-mixed-nuts-1108264-m

Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat plantensterolen en -stanolen een beschermende werking hebben tegen ontstekingen aan de lever.  Deze ontstekingen kunnen, met name bij mensen met obesitas, leiden tot levercirrose en zelfs tot vroegtijdige dood.

Voor het onderzoek bestudeerden de Maastrichtse wetenschappers of plantensterolen en -stanolen in staat waren om ontstekingsfactoren voor de lever te verlagen. Ze keken naar diermodellen en menselijke cellen. In het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE publiceerden ze hun resultaten.

 

Noten en granen

Plantensterolen en -stanolen zijn stoffen die van nature voorkomen in onder andere noten en granen. Vanwege het bewezen cholesterolverlagende effect worden deze plantaardige stoffen in Nederland ook toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen zoals margarine.

 

Verbluffend

‘De resultaten waren verbluffend’, zegt moleculair geneticus dr. Ronit Sverdlov. ‘De toevoeging van beide stoffen aan een ongezond en vetrijk dieet zorgde ervoor dat de aanwezigheid van ontstekingsfactoren nauwelijks waarneembaar was. Er was zelfs geen verschil met de groep die een gezond dieet kreeg. Dat terwijl de hoeveelheid ontstekingsfactoren aanzienlijk verhoogd bleek in een vetrijk dieet zonder toegevoegde sterolen en stanolen.’

 

Vervolg onderzoek

De volgende stap voor de Maastrichtse wetenschappers is om de studie uit te breiden naar een klinische setting, waar de beschermende werking van deze plantaardige stoffen op de lever bij mensen met obesitas onderzocht gaat worden.


Lees verder op Voeding Nu online

Fytosterolen verlagen LDL- en triglyceridengehalte

Foodwatch valt Unilever weer aan vanwege Becel pro-activ

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...