PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

plantlab klein 2

Beeld: PlantLab

Vanaf november 2021 breidt scale-up PlantLab uit met 11.000 vierkante meter indoor farm in Amsterdam. Op de locatie worden groenten en kruiden geteeld onder gecontroleerde, ideale omstandigheden.

De indoor farm, die na de uitbreiding 15.000 vierkante meter groot is, bevindt zich in de voormalige IBM-typemachinefabriek die tegenwoordig B. Smart City Hub heet, gelegen nabij de ring van Amsterdam. Michiel Peters, CEO van PlantLab, zegt in het persbericht van het bedrijf: “Dit stelt ons in staat om nog meer mensen dicht bij de locatie hier in Amsterdam heel snel na de oogst van kraakvers voedsel te voorzien. We gaan onder meer de teelt van tomaten, komkommer, kruiden en verschillende slasoorten opschalen. Zo kunnen we op grotere schaal dan nu leveren aan online supermarkt Picnic, die letterlijk onze buurman is, en groothandel Van Gelder groente & fruit. Tevens kunnen we onze technologie verder optimaliseren.”

Met de technologie die PlantLab gebruikt kun je overal ter wereld gewassen telen, zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. Dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie groeien gewassen uit tot hun volledige potentie, aldus PlantLab, terwijl er 95% minder water nodig is en geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED’s, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. “Hierdoor hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling”, zegt Peters.

Lees ook
Echte koffie uit het lab | Koffie van  cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab | Koffie van cellulaire landbouw

In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo'n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.

Voorspelling experts op Dutch Food Day | Groenten als ontbijt

Voorspelling experts op Dutch Food Day | Groenten als ontbijt

Experts voorspellen voedingsgewoonten voor de toekomst: we gaan op meer momenten per dag groenten eten voor een gezond en duurzaam eetpatroon.

Is dat koekje veilig? | Zelftest voor allergenen in etenswaren

Is dat koekje veilig? | Zelftest voor allergenen in etenswaren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedings­producten kunnen testen op allergenen.