Plus bedenkt supersaus als stimulans voor groenteconsumptie

attachment-Plus-supersaus

Supermarktketen Plus wil de groenteconsumptie onder kinderen graag stimuleren en introduceert Plus Supersaus, een saus op basis van groenten die bedoeld is om over verse groenten te gieten.

Slechts drie op de tien kinderen in basisschoolleeftijd eet voldoende groente, volgens het RIVM. Kinderen eten minder dan de helft van wat ze zouden moeten eten. Om de groenteconsumptie van kinderen te stimuleren introduceert Plus de zogeheten Supersaus, als lokaal experiment bij de supermarktvestiging Van Velzen in Lopik (Utrecht).

De supermarktketen heeft de groentesaus ontwikkeld voor kinderen om deze over hun verse groenten te verspreiden. Omdat de saus op basis van groente is gemaakt, zegt Plus dat kinderen dankzij de saus ongemerkt meer groenten zullen gaan eten.

Wortel, biet en pastinaak

Supersaus is een saus op basis van wortel, rode biet of pastinaak. Op de verpakking van Supersaus staat een undercover superheld (zie video).

De helft bestaat uit groente

De drie soorten Supersaus bevatten gemiddeld de helft aan groente. De overige ingrediënten zijn water, maïszetmeel, ciderazijn, zeezout met dieetzout, gemberpuree, zonnebloemolie, een voedingszuur, een conserveermiddel en een stabilisator. Het product is door het conserveermiddel veertien dagen houdbaar, zo benadrukt Ingeborg Biemans van Plus Retail.  

Geen toegevoegd suiker

Supersaus bevat geen toegevoegde suikers. De suikers in Supersaus zijn afkomstig uit de groente zelf. Per 100 gram bevat rode bietsaus 4,4 gram, de pastinaakvariant 2,9 gram en de wortelsaus 2,3 gram suikers. Heinz ketchup bevat ter vergelijking 23 gram suikers. Het is niet gespecificeerd hoeveel suikers in de ketchup toegevoegde suikers zijn.

Zeezout-dieetzout

Er is wat zeezout-dieetzout toegevoegd. Per 100 gram saus is dat bij de rode biet-variant 1,1 gram, bij de pastinaakvariant 1,0 gram en bij de wortelvariant 0,9 gram. Bij Hellmanns mayonaise is dit 1,4 gram, bij Calvé mayonaise 0,9 gram en bij Zaanse mayonaise is dit 0,8 gram per 100 gram. Heinz ketchup bevat 1,8 gram zout per 100 gram.

Vervanger ketchup en mayo

Bas Snetselaar, Manager formule & communicatie bij Plus: 'Wij merken dat veel ouders moeite hebben om hun kinderen voldoende groente te laten eten. Om kinderen toch groente te laten eten, wordt er vaak ketchup of mayonaise toegevoegd.’ Met Supersaus hebben kinderen volgens Snetselaar een saus die hun groente lekkerder maakt en waarmee ze extra groenten binnenkrijgen.

Lees ook
Presentatie en aanbod werkt door

Presentatie en aanbod werkt door

Als een straat brandschoon is, gooien mensen minder snel afval op straat, omdat afval laten slingeren blijkbaar niet normaal is in die omgeving. Zo kan de fysieke inrichting van onze voedselomgeving, zoals veel vegetarische producten in de supermarkt, ook mensen laten denken dat een bepaalde keuze of gedrag de sociale norm is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek...

PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

Vanaf november 2021 breidt scale-up PlantLab uit met 11.000 vierkante meter indoor farm in Amsterdam. Op de locatie worden groenten en kruiden geteeld onder gecontroleerde, ideale omstandigheden.

Kijktip: Case study over gedragsverandering, “Why does David Goggins love to suffer?”

Kijktip: Case study over gedragsverandering, “Why does David Goggins love to suffer?”

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we de case study van youtuber Kiana Dochtery over wereldberoemd atleet David Goggins.