Positieve effecten voor kankerpatiënten door omega-3-vetzuren

attachment-visoli-weer

Het toevoegen van omega-3-vetzuren aan anti-tumor medicijnen zou ervoor kunnen zorgen dat een behandeling tegen kanker beter werkt en dat de kwaliteit van leven van kankerpatiënten verbeterd.

Dat blijkt uit een studie van de University Hospital of Leicester in het Verenigd Koninkrijk. De studie is gepubliceerd de American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.). De wetenschappers onderzochten vijftig patiënten met vergevorderde kanker in de pancreas.

 

Methode

De patiënten kregen wekelijks 1000 mg gemcitabine. Daarna volgde een inname een vetemulsie verrijkt met omega-3-vetzuren gedurende drie weken met daarna een week rust.

 

Pluspunten

Uit de resultaten blijkt dat deelnemers beter reageerden op de behandeling tegen kanker. De ziekte bleef stabiel, het volume van de levermetastasen verminderde en de kwaliteit van leven verbeterde.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Proefdieronderzoek: ‘Betere opslag van visolie door grote wekelijkse inname’

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Uit Voeding Nu 3: Het zijn niet alleen bouwstenen en smeermiddelen voor ons lichaam, vetten bepalen ook de smaak van voedingsmiddelen. Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Dr. Guido Camps, dagvoorzitter en spreker op het congres VoedingNL 21 over Vet en metabole gezondheid: “Vet is gewoon de zesde smaak, naast zoet, zout, zuur, bitter en umami.”

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Verzadigde vetzuren verhogen het LDL-cholesterolgehalte (LDL-c) in het bloed, een causale risicofactor voor het ontstaan van coronaire hartziekten. Regelmatig verschijnen er onderzoeken die dit causale verband in twijfel trekken. Dit kan tot verwarring leiden bij consumenten en professionals. In een nieuwe factsheet legt het Voedingscentrum de adviezen...