'Praktische tips op voedingscongres'

attachment-3e-nationale-Voedingscongres-zaal-2

‘Jullie onthouden maar 5% van wat er vandaag wordt verteld en ongeveer 0,5% van jullie gaat het toepassen in de praktijk.’

 

Met deze optimistische boodschap begon het 4e Nationale Voedingscongres in de Reehorst in Ede-Wageningen. Het congres bood een gevarieerd aanbod aan onderwerpen op het gebied van voeding, waaronder ondervoeding bij kanker en eetstoornissen.

 

De praktische kant van een dieet bij hartfalen werd in een lezing behandeld door Marjan Achterberg-Budding, diëtiste in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Als praktische tip om bijvoorbeeld natrium te verminderen in het dieet gaf Achterberg-Budding aan: ‘Voer de zoutbeperking stapsgewijs in en gebruik bij voorkeur verse kruiden.’

 

Rol diëtist cruciaal

Dr. Sandra Beijer, diëtist-onderzoekster in het Academisch Ziekenhuis Maastricht, is samen met andere onderzoekers bezig met het ontwikkelen van een nieuwe richtlijn ‘ondervoeding bij kanker’. De nieuwe richtlijn wordt eind 2011 verwacht. Beijer gaf aan hoe belangrijk de rol van de diëtist is. ‘Een diëtist zorgt voor een positief effect op voedingsinname, gewichtsbehoud en gewichtsverbetering.’

 

Veel geduld bij eetstoornissen

Voor het eerst was er tijdens het Nationale Voedingscongres ook aandacht voor eetstoornissen. Dr. Hans Bloks, hoofd klinische behandeling in het Centrum Eetstoornissen Ursula Leidschendam, sprak in zijn presentatie over verschillende soorten eetstoornissen, en hoe ze behandeld moeten worden. Bloks: ‘Waar het om draait bij de behandeling van deze patiënten is heel veel geduld hebben. Je moet uitvinden wat ervoor gezorgd heeft dat deze patiënt een eetstoornis heeft ontwikkeld.’

 

Bruin vet

Dr. Wouter van Marken Lichtenbelt, associate professor of Human Biology aan het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, hield zijn lezing over bruin vet. Bruin vet zorgt voor de warmteproductie in het lichaam. Van Marken Lichtenbelt vertelde dat er aanwijzingen zijn dat bruin vet een positief effect kan hebben bij diabetes type 2.

 

De dag werd besloten met de uitreiking van de Alpro Foundation Award voor het beste ingezonden onderzoek. Lenny van Venrooij, werkzaam bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, was de gelukkige. Haar onderzoek had als onderwerp: Het effect van een lage preoperatieve vetvrije massa bij infecties en duur van het verblijf na hartchirurgie.

 

Het Nationale Voedingscongres werd georganiseerd door de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...