‘Preventie wordt belangrijker in VWS-beleid’

attachment-kamerbrief-VWS

Het effect van alle preventie-inspanningen ter voorkoming van chronische (welvaarts)ziekten kan nog groter zijn door de inzet van een breed ‘Nationaal Programma Preventie’. Dit schrijven de bewindslieden van het ministerie van VWS in een brief aan de Tweede Kamer, die ze afgelopen vrijdag aanboden.

In de brief staat in grote lijnen welke maatregelen de bewindslieden komende kabinetsperiode willen nemen, de strategische beleidsagenda. In de brief wordt opgemerkt dat preventie belangrijker wordt. 

 

Eigen verantwoordelijkheid

Mensen kunnen door voldoende te sporten en bewegen en gezond te eten er een gezonde leefstijl op na houden. Daar zijn zij zelf verantwoordelijk voor, vinden de bewindslieden. Echter de overheid kan burgers daarbij wel ondersteunen door goede voorlichting te geven en de gezonde keus de gemakkelijke keus te maken. Door een breed ‘Nationaal Programma Preventie’ kan het effect nog groter zijn.  

 

Verbindingen tussen verschillende disciplines

Het programma zal verbindingen leggen tussen zorgverzekeraars, gemeenten, werkgevers, scholen, sportverenigingen, de voedingsindustrie, patiëntenverenigingen, gezondheidsfondsen en vele anderen. Zij hebben tenslotte een belangrijke verantwoordelijkheid bij de preventie van ziekte. Ook een convenant met verzekeraars over preventie en gezonde leefstijl zal in het programma worden opgenomen. Eind maart willen minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn de eerste opzet van het programma naar de Kamer sturen.

 

Preventie breder dan leefstijl

De bewindslieden maken wel de kanttekening dat preventie breder is dan leefstijl alleen: ‘Dagelijks doen vele zorgprofessionals aan preventie in uiteenlopende zin. Gezondheidsbescherming, van voedselveiligheid tot vaccinatie en screening, is vrijwel onzichtbaar, maar cruciaal in het voorkomen van (zeer ernstige) ziekten’, aldus Schippers en Van Rijn.

 

Chronische ziekten op jongere leeftijd

Verder merken de samenstellers van de brief of dat ze het vooral zorgelijk vinden dat welvaartsziekten zoals diabetes, COPD en obesitas steeds meer op jongere leeftijd voorkomen.  ‘Het voorkomen van ziekte moet in alle onderdelen van de samenleving en in alle onderdelen van de zorg prominenter en in samenhang worden ingevuld.’

 

 

Lees ook op Voeding nu online:

Meer levensjaren door creatief denken

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...