Probiotica effectief bij acute diarree

attachment-probiotica-girl

Het probioticum Lactobacillus reuteri werkt preventief bij acute diarree bij ondervoede kinderen. Dat blijkt uit een Nederlandse studie onder 500 kinderen uit de laagste sociaal-economische klasse in Jakarta in Indonesië.

Nederlandse onderzoekers voerden 6 maanden lang een dubbelblind placebogecontroleerde studie uit onder 494 kinderen van 1 tot 6 jaar in Jakarta. Deze kinderen kregen willekeurig melk met een laag lactosegehalte, met of zonder Lactobacillus casei 432 of Lactobacillus reuteri.


Minder diarree

De incidentie diarreegevallen nam bij de Reuteri-groep af met 32 procent vergeleken met de placebogroep. Bij de kinderen die melk met L. casei kregen, deed een zo groot effect zich niet voor.

 

Succesvol onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door de wetenschappers van het Nederlandse Top Institute Food and Nutrition, die werkzaam zijn bij NIZO food research, en de universiteit van Wageningen. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met SEAMEO RECFON, een organisatie die onderwijs, wetenschap en cultuur in de Zuidoost-Aziatische landen bevordert. De studie wordt gepubliceerd in het blad Pediatrics.

 

Levensmiddelen

Volgens de onderzoekers kunnen basis van dit onderzoek probiotische levensmiddelen met een bewezen werkzaamheid worden ontwikkeld voor de kwetsbare kinderen. ‘Met name kinderen in deze gebieden worden blootgesteld aan een vicieuze cirkel van ondervoeding en regelmatige infectie-episoden’, zegt onderzoeker Rina Agustina van SEAMEO RECFON. ‘Zo kan met de juiste probiotica de negatieve spiraal worden doorbroken.’

 

Lees ook op Voeding Nu.nl:

Probiotica ‘redden’ door een microscopische capsule

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...