Proefdieronderzoek: diabetes voorkomen met vitamine B6-variant

attachment-blood-1813410_1280

Een variant op vitamine B6, pyridoxamine, kan in de toekomst wellicht een krachtig middel worden in de strijd tegen diabetes type 2. Dat zeggen onderzoekers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van een studie bij onder andere muizen.

De muizen hadden na een hoog-vet-dieet obesitas ontwikkeld en kregen vervolgens via het drinkwater pyridoxamine toegediend. De muizen werden minder dik en de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte veranderden in positieve zin. Ook werden de muizen gevoeliger voor insuline. Inmiddels is een klinisch onderzoek gestart om de werking van pyridoxamine bij de mens te onderzoeken. 120 personen met pre-diabetes, de voorloper van diabetes type 2, doen aan het onderzoek mee. Volgens de onderzoekers zullen de resultaten hiervan echter nog ettelijke jaren op zich laten wachten.

Promotie

Het onderzoek naar de effecten van pyridoxamine werd uitgevoerd door Dionne Maessen die op 17 februari promoveerde aan de Universiteit Maastricht. De promotoren van Maessen, de hoogleraren Coen Stehouwer en Casper Schalkwijk, doen al jaren onderzoek naar oorzaken van diabetes type 2. Hun researchgroep richt zich onder meer op het aanpakken van versuikerde eiwitten, Advanced Glycation End Products (AGE’s).

Schade aan weefsel

Versuikerde eiwitten leiden tot verstijving van de vaatwanden, aderverkalking, hartfalen en slijtage van de hartspier. Daar komt nog eens bij dat de vaatstijfheid onherstelbare schade aan nieren, ogen en zenuwen tot gevolg heeft. De nu onderzochte stof, de vitamine B6-variant pyridoxamine, blijkt de voorlopers van deze versuikerde eiwitten of AGE’s onschadelijk te maken. Hoe dat precies werkt, is onduidelijk en zal nader onderzocht moeten worden. Naast het gunstige effect van pyridoxamine op de insulinegevoeligheid en de vaatfunctie blijkt deze vitamine-B6-variant dus ook tot gewichtsreductie te leiden.   

B6-variant

Pyridoxamine komt van nature voor in vis, kip, noten en sommige vruchten en groenten. Het is echter nauwelijks mogelijk voldoende van deze vitamine-B-variant binnen te krijgen via de voeding. De onderzoekers gebruiken voor het klinisch onderzoek pyridoxamine in pilvorm. De bevindingen met betrekking tot de effecten van pyridoxamine bij overgewicht en obesitas zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes.

Lees ook
RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Beeld: HalGatewood.com via Unsplash Een Amerikaanse studie heeft gevonden dat hogere vitamine D-levels in het bloed mogelijk het risico op COVID-19 verlagen, met name bij Zwarte mensen. Onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Chicago bestudeerden de relatie tussen vitamine D-waarden en de kans om positief te testen op COVID-19....

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.