Proefdieronderzoek: metabole aandoeningen te voorkomen door intermitterend vasten?

attachment-Intermittent-fasting

Intermitterend vasten zou niet alleen kunnen helpen bij het afvallen, het kan ook de gezondheid verbeteren en de levensstijl vergemakkelijken, dat blijkt althans uit een proefdieronderzoek. De eerste voordelen worden al na zes weken waargenomen in zowel lichaamscellen als hormonen, genen, gewicht en de gezondheid. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde studie in het tijdschrift Cell Research.

Ongezonde eetgewoontes en een sedentaire levensstijl spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van leefstijl gerelateerde metabole aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatzieken en obesitas. Om deze reden worden voedingsinterventies zoals intermitterend vasten steeds gewilder om aandoeningen zoals diabetes te behandelen.

Op molecuulniveau

De onderzoekers keken naar de reacties van intermitterend vasten op moleculair niveau in het lichaam van muizen. Hiervoor werden groepen muizen zestien weken op een eetpatroon met intermitterend vasten gezet. De interventie kende een terugkerend regime van twee dagen voeden, gevolgd door 24 uur vasten. De calorie-inname werd niet aangepast.

Stimuleert bruin vet

Vier maanden later wogen de muizen in de vastende groep minder dan de muizen in de controlegroep.

De controlegroep at dezelfde hoeveelheid voedsel, maar zonder periodes van vasten. Het lagere lichaamsgewicht was niet het enige effect. Het vast regime helpt ook de opslag van wit vet te verlagen door het bruine vet te verhogen. Bruin vet is betrokken bij het verbranden van energie en produceren van lichaamswarmte.

Insulinegevoeligheid

Daarbij zagen de onderzoekers dat de bloedsuikerspiegel en het niveau van insuline in de bloedbaan daalden, met als positief gevolg dat de insulinegevoeligheid verbeterde en vetreserves werden aangesproken.

In een eerder experiment werden dezelfde voordelen gezien na slechts zes weken intermitterend vasten.

Immuunreactie in vetcellen

Door middel van een analyse in de onderliggende theorie vonden de onderzoekers dat intermitterend vasten een immuunreactie in vetcellen tempeert. Anti-inflammatoire macrofagen, een type witte bloedcel die bekend staat om zijn rol in de bestrijding van ontstekingen, stimuleert vetcellen om opgeslagen vetten of lipiden te verbranden door warmte te genereren. Dit gebeurt tijdens perioden van intermitterend vasten, omdat er een toename in vasculair endotheel groeifactor (VEGF) is waargenomen, VEGF stimuleert de vaatgroei en activeert de anti-inflammatoire macrofagen.

Preventief en therapeutisch

De onderzoekers concluderen dat intermitterend vasten een preventieve en therapeutische aanpak kan zijn tegen obesitas en metabole stoornissen.

Opvallend is dat deze vorm van vasten gestimuleerde veranderingen in de groei van vasculaire cellen en de daaropvolgende immuunverschijnselen laat zien, zelfs al na een enkele cyclus van 24 uur. Deze veranderingen werden niet waargenomen wanneer de muizen aten.

Lees ook
Helft van nieuwe patiënten met diabetes type 2 krijgt geen medicatie

Helft van nieuwe patiënten met diabetes type 2 krijgt geen medicatie

De helft van de mensen met diabetes type 2 krijgt in het eerste jaar na de diagnose geen diabetesmedicatie voorgeschreven. Dit blijkt uit een rapport van de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Het Diabetes Fonds pleit bij het kabinet voor een snelle invoering van belasting op suikerrijke dranken. Een meerderheid van de Nederlandse jongeren drinkt frisdranken in hoeveelheden die de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 vergroten, meldt de patiëntenorganisatie.

Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Vandaag gaat de Nationale Suiker Challenge van start. Dat is een initiatief van het Diabetes Fonds om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun dagelijkse suikerinname. 70.000 Nederlanders gaan deze vijfde editie de uitdaging aan en eten en drinken een week lang geen toegevoegde suikers. De challenge duurt...