Proefdieronderzoek: obesitas geassocieerd met zwakkere reactie op smaak

Office Woman Smelling the Aroma of Coffee

Een nieuwe proefdierstudie laat zien dat obesitas is geassocieerd met een verminderde reactie op smaak. Dat de waarneming van smaak verandert onder invloed van obesitas was al bekend, maar wat de onderliggende neurale mechanismen zijn was nog niet zo gedetailleerd onderzocht.

Smaak is een belangrijke factor bij de voedselkeuze. In hun onderzoek ging een team van wetenschappers van de Amerikaanse Binghamton University na wat het effect is van obesitas op de smaak. Ze keken naar het verband tussen obesitas en de reactie bij ratten op smaakstimuli in de zogeheten nucleus tractus solitarius. Dit is een deel van het brein in de hersenstam dat is betrokken bij smaakprocessen.

Langzamere reactie

De onderzoekers keken naar reacties op smaakprikkelingen in individuele cellen van de hersenstam bij ratten die obesitas kregen door een voeding met een hoog vetgehalte. In vergelijking met ratten met een normaal gewicht vonden ze dat de zenuwreacties op smaak in de dikke ratten minder kracht hadden, korter duurden en er langer over deden om zich te ontwikkelen.

Proefdieronderzoek

Psychologie-professor Patricia Di Lorenzo benadrukt dat het om een onderzoek bij ratten gaat, maar dat soortgelijke processen bij mensen zouden kunnen voorkomen. ‘Andere onderzoekers hebben laten zien dat het aantal smaakpapillen op de tong van muizen en mensen met obesitas verminderd is, het zou kunnen dat ook de reacties op smaakprikkels in het brein van mensen met obesitas verminderd zijn’, aldus Di Lorenzo.

Di Lorenzo en haar team doet nog verder onderzoek naar de reacties in de hersenstamcellen bij mensen die een gastric bypass hebben gekregen. Hiermee willen ze nagaan of deze ingreep bijdraagt aan het herstel van het smaaksysteem.

Bron: Michael S. Weiss, Andras Hajnal, Krzysztof Czaja, Patricia M. Di Lorenzo. Taste Responses in the Nucleus of the Solitary Tract of Awake Obese Rats Are Blunted Compared With Those in Lean Rats. Frontiers in Integrative Neuroscience, 2019; 13 DOI: 10.3389/fnint.2019.00035

Lees ook
Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

De WHO noemt de bewijslast voor de relatie tussen ziekte, overgewicht en suikerinname ‘van matige kwaliteit’. Dat de bewijslast onvoldoende is, kan veroorzaakt worden door de onnauwkeurigheid van de meetmethoden in onderzoek naar voedingsinname. Een veelgebruikt meetinstrument, dat gevoelig is voor fouten, is zelfrapportage. Dr. Jeanne de Vries en ir....