Proefdieronderzoek: obesitas geassocieerd met zwakkere reactie op smaak

Office Woman Smelling the Aroma of Coffee

Een nieuwe proefdierstudie laat zien dat obesitas is geassocieerd met een verminderde reactie op smaak. Dat de waarneming van smaak verandert onder invloed van obesitas was al bekend, maar wat de onderliggende neurale mechanismen zijn was nog niet zo gedetailleerd onderzocht.

Smaak is een belangrijke factor bij de voedselkeuze. In hun onderzoek ging een team van wetenschappers van de Amerikaanse Binghamton University na wat het effect is van obesitas op de smaak. Ze keken naar het verband tussen obesitas en de reactie bij ratten op smaakstimuli in de zogeheten nucleus tractus solitarius. Dit is een deel van het brein in de hersenstam dat is betrokken bij smaakprocessen.

Langzamere reactie

De onderzoekers keken naar reacties op smaakprikkelingen in individuele cellen van de hersenstam bij ratten die obesitas kregen door een voeding met een hoog vetgehalte. In vergelijking met ratten met een normaal gewicht vonden ze dat de zenuwreacties op smaak in de dikke ratten minder kracht hadden, korter duurden en er langer over deden om zich te ontwikkelen.

Proefdieronderzoek

Psychologie-professor Patricia Di Lorenzo benadrukt dat het om een onderzoek bij ratten gaat, maar dat soortgelijke processen bij mensen zouden kunnen voorkomen. ‘Andere onderzoekers hebben laten zien dat het aantal smaakpapillen op de tong van muizen en mensen met obesitas verminderd is, het zou kunnen dat ook de reacties op smaakprikkels in het brein van mensen met obesitas verminderd zijn’, aldus Di Lorenzo.

Di Lorenzo en haar team doet nog verder onderzoek naar de reacties in de hersenstamcellen bij mensen die een gastric bypass hebben gekregen. Hiermee willen ze nagaan of deze ingreep bijdraagt aan het herstel van het smaaksysteem.

Bron: Michael S. Weiss, Andras Hajnal, Krzysztof Czaja, Patricia M. Di Lorenzo. Taste Responses in the Nucleus of the Solitary Tract of Awake Obese Rats Are Blunted Compared With Those in Lean Rats. Frontiers in Integrative Neuroscience, 2019; 13 DOI: 10.3389/fnint.2019.00035

Lees ook

Carnitine: iedereen heeft het, maar bijna niemand weet het. Wat is carnitine eigenlijk? Wat doet het en wat gebeurt er als het in meerdere of mindere mate aanwezig is in het lichaam? Zes studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland deden, onder supervisie van een docentonderzoeker, een literatuuronderzoek.Carnitine,...

Standpunt Voedingscentrum: voeding en weerstand

Standpunt Voedingscentrum: voeding en weerstand

Er is op dit moment onvoldoende bewijs voor dat de inname van extra voedingsstoffen of -middelen helpt om je weerstand te verhogen. Door gezond te eten ondersteun je je afweer. Of dit helpt om je beter tegen corona te beschermen, weten we niet. Maar je verlaagt wel het risico op overgewicht en chronische ziekten. Van verschillende vitamines en mineralen...

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

Daphne Hieltjes is holistisch onlinediëtist. Ze inspireert en ondersteunt mensen naar een gezondere leefstijl.Daphne heeft eind 2019 de deeltijdstudie Voeding en Diëtetiek afgerond en is nu ongeveer een jaar onlinediëtist. Ze wist al snel dat ze niet de typische diëtist wilde worden die haar cliënten in een praktijk ziet. Het plaatsonafhankelijk zijn...