Proefdieronderzoek: Slaappatroon zwangere vrouw beïnvloedt gewicht baby

attachment-pregnantwomansleeping1cropped85446332142

Slechte slaappatronen tijdens het derde trimester van een zwangerschap kunnen de kans op gewichtstoename en metabole afwijkingen bij nakomelingen vergroten als ze een volwassen leeftijd bereiken. Dit blijkt uit proefdieronderzoek van de Universiteit van Chicago.

In het onderzoek bleken nakomelingen van moeders met een verstoord slaappatroon  vaker last te hebben van gezondheidsproblemen en gewichtstoename. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een slecht slaappatroon van moeders het gewicht van nakomelingen met wel 10 procent kan doen toenemen. Ook blijkt er vaker sprake van insulineresistentie en een hoger percentage visceraal vet bij de onderzoeksgroep. Dit komt doordat vetcellen van nakomelingen van slecht slapende moeders minder adipectonine aanmaken. Dit hormoon heeft gunstige effecten op het cholesterol, insulinegevoeligheid en het hart.

Controlegroep

 Het onderzoek vond plaats onder een testgroep van zwangere muizen, waarvan de helft gedurende hun derde trimester elke twee minuten uit hun slaap werden gewerkt door middel van een bewegende borstel in de kooi. De andere helft van de muizen sliep naar behoren. Bij geboorte hadden de muizen allen een vergelijkbaar gewicht, maar bij de nakomelingen van de muizenmoeders die slaap ontnomen werd, nam het gewicht met zo’n 10 procent toe op volwassen leeftijd in vergelijking met de controlegroep.

Lees verder op Voeding Nu online:

Impulsiviteit vergroot kans op eetverslaving

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...