Proefdieronderzoek: ‘Vluchtige vetzuren tegen overgewicht en diabetes’

attachment-groenten-brood-zonder-zout-1_cropped-107-446-332-97-0

Vluchtige vetzuren gemaakt uit voedingsvezels stimuleren de vetverbranding en kunnen obesitas en diabetes mogelijk behandelen en voorkomen. Dit blijkt uit het proefschrift van Gijs den Besten moleculair bioloog van het UMCG.

Uit zijn onderzoek komt naar voren dat de positieve werking van vluchtige vetzuren sterk samenhangt met de inname van voedingsvezels. Vluchtige vetzuren ontstaan namelijk wanneer bacteriën uit de darmen voedingsvezels uit bijvoorbeeld volkorenbrood, groenten en fruit omzetten in vluchtige vetzuren. De gunstige effecten vinden voornamelijk plaats in de lever en het vetweefsel die door de inname van de vetzuren worden aangespoord meer vetten te verbranden in plaats van aan te maken.

 

Muizenonderzoek

Den Besten onderzocht het effect van vluchtige vetzuren, waaronder guargom, op overgewicht en diabetes door middel van muizenonderzoek. Energie-inname, lichaamsgewicht en insulinegevoeligheid van de muizenpopulatie werden nauwkeurig bijgehouden.

 

Toepassen vetzuren

 

Verder onderzoek naar de rol van vluchtige vetzuren bij behandeling van obesitas en diabetes is volgens Den Besten nog wel gewenst. Mogelijk kunnen vluchtige vetzuren in de toekomst worden toegevoegd aan het dieet ter behandeling van diabetes en diabetes.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Inname veel vezels verlengt levensverwachting na hartaanval

 

 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...