Professor Gerjan Navis: ‘Voedingswetenschap en geneeskunde zitten op goudmijn’

attachment-navis

'Voedingswetenschap en geneeskunde zouden veel meer moeten samenwerken. Samen zijn zij een dreamteam. Dat was de kern van de publiekslezing van Gerjan Navis, internist-nefroloog en hoogleraar Voeding in de Geneeskunde aan Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar staan de voedingswetenschap en de geneeskunde voor de gemeenschappelijke uitdaging om de voedingsgerelateerde ziektelast terug te dringen. 'We zitten op een goudmijn.' Ze sprak afgelopen week voor de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) in Driebergen.

Er zijn circa 8 miljoen mensen in Nederland met chronische, niet-overdraagbare aandoeningen. Ongezonde voeding en leefstijl zijn verantwoordelijk voor 45-70 procent van de totale ziektelast, weet Navis. Zij wees erop dat er een schat aan gegevens beschikbaar is via elektronische patiëntendossiers waarvan gebruik kan worden gemaakt om de problemen aan te pakken. ‘De potentiële gezondheidswinst bij patiënten is groot,’ aldus Navis.

Geen afzonderlijke ziekten

De geneeskunde van tegenwoordig is sterk in de behandeling van afzonderlijke ziekten, vertelde Navis. ‘Maar in een vergrijzende samenleving komen afzonderlijke ziekten bijna niet voor’, constateert zij. ‘Ouderdomsziekten komen meestal niet alleen en ouder worden is dus “kwalen stapelen”. Multimorbiditeit is eerder regel dan uitzondering.’


De huidige behandeling van chronische ziekten heeft volgens Navis een belangrijk zwak punt: ‘Het is een optelsom-model van evidence based medicine die voor elke aandoening apart ontwikkeld is. Dat heeft veel nadelen. Het is duur, ingewikkeld, gaat gepaard met veel bijwerkingen en er zijn conflicterende richtlijnen. Kortom: het geeft een hoge belasting voor patiënt en samenleving’.

Kloof tussen wetenschap en praktijk

Voor de behandeling van multi-morbiditeit is echter vrijwel geen evidence-based medicine beschikbaar. Navis: ‘Dit illustreert de kloof tussen de wetenschap en de praktijk. In gerandomiseerde studies zijn gecontroleerde omstandigheden nodig, maar de complexe werkelijkheid ziet er anders uit. Als iets in onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden werkt, is het nog maar de vraag of het ook in het echte leven werkt.’

Meer voedingsonderzoek in zorgsector

Volgens Navis moet ‘de praktijk’ worden omarmd als studieobject in de voedingswetenschappen. Ook pleit ze er voor dat er veel meer voedingsonderzoek komt in de zorgsector, daar waar ‘patiënten’ zich bevinden. Sinds ze dat zelf doet, door bijvoorbeeld systematisch te meten wat mensen daadwerkelijk eten, is er voor haar ‘een wereld opengegaan’.


Navis illustreerde dit met enkele voorbeelden uit de nefrologie. ‘Hypertensie is goed met medicijnen te behandelen: in principe beschermt dat hart en nieren. Bij heranalyse van gegevens uit bestaand onderzoek ontdekten we echter, dat de zoutinname de beschermende werking van het geneesmiddel beïnvloedt. De bloeddrukverlaging leidt niet tot hart- en nier-bescherming als mensen te veel zout eten. Let wel: dit zijn medicijnen die in Nederland zeer veel worden gebruikt, en waarbij vrijwel nooit wordt gecheckt hoeveel zout iemand binnenkrijgt.’

Eiwitinname en sterfte

Een ander voorbeeld is onderzoek naar de relatie tussen de eiwitinname en sterfte bij patiënten na een niertransplantatie. ‘Bij deze patiënten voeren we standaard een 24-uurs urinemeting uit. Dat levert een goede maat voor de eiwitconsumptie. Zo ontdekten we dat een eiwitinname volgens de richtlijnen – dus 0,8 tot 1 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag – te laag is voor deze patiëntengroep. Het bleek gepaard te gaan met een hogere sterfte. Na een niertransplantatie hebben patiënten dus blijkbaar meer eiwit nodig, en dat bleek ook te gelden voor een aantal vitamines.’ De richtlijn bleek, bij gebrek aan patiëntonderzoek, gebaseerd op extrapolatie van de algemene bevolking.


Aanpassing Richtlijnen goede voeding

‘Dit geeft aan dat wat goed is voor de algemene bevolking niet per definitie ook goed is voor patiënten’, weet Navis. ‘De Richtlijnen Goede Voeding hebben voor hen dus aanpassing nodig: daarbij doen we graag een beroep op de voedingswetenschappen.’

Goudmijn

Volgens Navis laten haar voorbeelden zien dat de geneeskunde een rijke bron is van voedingsgegevens, met bovendien uitzicht op gezondheidswinst op korte termijn. ‘We zitten op een goudmijn, die een belangrijke brug kan slaan tussen wetenschap en praktijk: goed voor de patiënt, goed voor de zorgkosten, en een nieuwe uitdaging voor de voedingswetenschappen. En het mooie is: voeding is belangrijk bij vrijwel alle aandoeningen, dus misschien gaan we ook voor de multi-morbiditeit betere oplossingen vinden. De zorgsector wordt wat mij betreft het nieuwe nieuwe real-life lab voor het voedingsonderzoek’.

Lees ook
Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezonheidsraad vandaag presenteert.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”