Project Be-My-Coach stimuleert samen beslissen bij kinderen met overgewicht

18 juli 2022 Redactie Voeding Nu

Kinderarts-klinisch epidemioloog dr. Arieke Janse (Ziekenhuis Gelderse Vallei) en hoogleraar en kinderarts maag-darm-leverziekten dr. Anita Vreugdenhil (MUMC+) zijn initiatiefnemers van een project dat overgewicht en obesitas bij kinderen aanpakt door kinderen zelf mee te laten beslissen over de best passende zorg en leefstijlaanpassing.

Voor het project genaamd Be-My-Coach wordt een platform ontwikkeld dat de regie van kinderen vergroot. Dit wordt gedaan door relevante en betrouwbare informatie over de behandelingsmogelijkheden en leefstijlverbetering op het juiste moment aan kinderen (en hun gezin) beschikbaar te stellen, op een voor kinderen begrijpelijke manier. Hierdoor gaan zij geïnformeerd de gesprekken in en wordt samen beslissen gestimuleerd. Daarnaast is het mogelijk om met (zorg)professionals laagdrempelig te communiceren.

Ziekenhuis Gelderse Vallei, MUMC+, Di-eetgezond, Leefstijl Expertise Centrum en de Nederlandse Stichting Over Gewicht, gaan samen met Mediquest (technische projectleiding) en Mura Zorgadvies (algemene projectleiding) aan de slag met Be-My-Coach. Dit doen zij in samenwerking met o.a. Coalitie Preventie regio Foodvalley, gemeente Ede, GGD Gelderland-Midden en Netwerk KinderDiëtisten. Subsidie van Zorginstituut Nederland maakt het project mogelijk.  

“Het is fantastisch dat Zorginstituut Nederland een subsidie toekent aan dit project”, zegt Arieke Janse. “In onze zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas hebben we ervaring met een gecombineerde leefstijlinterventie. Ziekenhuis Gelderse Vallei is het ziekenhuis voor voeding, bewegen en slaap. Goede voeding, voldoende bewegen en goed slapen zijn belangrijke voorwaarden voor een goede gezondheid. Met Be-My-Coach willen we de zorg voor kinderen met overgewicht verder uitbreiden. Zorg waarbij de hele keten is betrokken is essentieel. Door zowel kind, gezin als zorgverleners goed te informeren, willen we onze zorg naar een hoger niveau tillen en stappen zetten in samen beslissen.”

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?