QR-code scant volledige geschiedenis voedingsmiddelen

attachment-Blockchain-IBM

Bureau Veritas lanceert Origin, een traceerlabel die het mogelijk maakt voor consumenten om door het scannen van een QR-code de volledige geschiedenis van voedingsmiddelen inzichtelijk te maken. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van blockchaintechnologie.

De traceerlabel werd op 5 maart 2018 in Tokio gepresenteerd aan een internationaal publiek tijdens de Global Food Safety Conference van dit jaar.

Blockchaintechnologie

Origin is “s werelds eerste traceerlabel om consumenten een beeld te geven van het volledige traject dat door voedingsmiddelen wordt afgelegd, van de boerderij tot het bord. Origin is gebaseerd op blackchaintechnologie en biedt voor de consument transparantie in het productieproces van voedingsmiddelen.

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Worldline, een toonaangevend bedrijf op het gebied van het beveiligen van digitale transacties.

Volgens Olivier Stuckens, Managing Director van Mobility & e-Transactional Services bij Worldline biedt blockchain veel voordelen voor een product als Origin.

Geen toezichthouder

'Het is veilig, open, transparant, en vereist geen toezichthoudende instantie. Het gebruik van blockchaintechnologie brengt een revolutie teweeg in de wijze waarop transacties worden geverifieerd, waardoor de betrouwbaarheid van de informatie wordt verhoogd. Dit betekent dat Origin, hoewel het is ontwikkeld met de voedselindustrie in gedachten, kan worden gebruikt voor elke sector,' aldus Stuckens.

Traceerbaarheid

Ook andere partijen binnen de keten kunnen volgens Bureau Veritas profiteren van het traceerprogramma. Fabrikanten en winkeliers zouden beter in staat zijn hun leveringsketen te beheren dankzij hogere transparantie en real-time beheer van terugroepacties.

Recalls

Zo zegt Vincent Bourdil, Vice-President van de afdeling Voedingsmiddelen van Bureau Veritas dat fabrikanten hun goede naam kunnen behouden tijdens terugroepacties door real-time beheer.

'De lancering van Origin is de uitkomst van twee jaar aan ontwikkelingsinspanningen van Bureau Veritas voor het ontwikkelen van blockchaintoepassingen die het vertrouwen in transacties verhogen. Origin is een oplossing waar alle partijen baat bij hebben – niet alleen consumenten, maar ook winkeliers, leveranciers, verwerkende bedrijven en fabrikanten – aangezien het de waarde van het uiteindelijke product verhoogt.'

Lees ook
Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

Daphne Hieltjes is holistisch onlinediëtist. Ze inspireert en ondersteunt mensen naar een gezondere leefstijl.Daphne heeft eind 2019 de deeltijdstudie Voeding en Diëtetiek afgerond en is nu ongeveer een jaar onlinediëtist. Ze wist al snel dat ze niet de typische diëtist wilde worden die haar cliënten in een praktijk ziet. Het plaatsonafhankelijk zijn...

Europees verplicht voedselkeuzelogo? EFSA haalt de onderste steen naar boven

Europees verplicht voedselkeuzelogo? EFSA haalt de onderste steen naar boven

EFSA gaat een wetenschappelijk advies geven aan de Europese Commissie ter ondersteuning van een Europees verplicht voedselkeuzelogo. In dit advies neemt de EFSA ook regels en condities op die volgens hen nodig zijn voor het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.Volgens de Farm To Fork strategie wil de Europese Commissie eind 2022 en voorstel gereed...