Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

28 april 2021 Mischa Brendel Dan Gold/Unsplash

Vanaf 2022 gaat het Radboudumc over op gezonder voedsel, zo laat het universitair medisch centrum weten.

“Als gezondheidszorginstelling is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je gezonde voeding serveert aan je medewerkers, bezoekers en patiënten”, stelt Jaap Buis, contractmanager food & beverage in het Radboudumc. Met ‘gezonde voeding’ bedoelt Buis minder suiker, minder vet en minder zout in het eten, broodjes waarbij volkoren de standaard is en gerechten en beleg waarbij groente de boventoon voert. Maaltijdsalades worden volledig vegetarisch Buis: “Én we investeren in gezonde kooktechnieken.”

Het Radboudumc wil meteen ook een slag maken in het meer duurzaam maken van het eten en drinken. “Hierbij ligt de nadruk op veel groenten én op zo min mogelijk verspilling”, zegt Buis. “Buiten het normale beleg zoals kaas en eiersalade, maken we zelf beleg van overgebleven groentes. Denk aan broccolispread, wortel americain en paprikaspread. Ook grillen wij overgebleven groentes om hiermee humus te maken. Verder biedt een van onze leveranciers beleg op basis van plakjes ei, gecombineerd met groentes zoals spinazie. Zo bieden wij een breed assortiment aan met lekker en gezond vegetarisch beleg en werken we tegelijk aan de thema’s ‘Gek op groente’ en ‘No waste’ binnen ons Food Vision-programma.”

 

Alternatieve kroketten

De stap naar gezond voedsel wordt niet in één keer gemaakt. Weliswaar is de klassieke rundvleeskroket in 2022 vervangen door alternatieven – mede vanwege de hoge CO2-uitstoot die ten grondslag ligt aan de productie van een rundvleeskroket – zoals de kaas-, paprika-, kip- en tomaat-mozarellakroket, maar het blijven natuurlijk minder gezonde snacks. Buis: “Later gaan we sowieso minder snacks aanbieden en met lekkere en gezonde alternatieven komen.” Ook komen er meer streekproducten en biologisch eten op het menu.

De koffiedrab uit de koffieautomaten laat het ziekenhuis ophalen door een bedrijf, dat hier oesterzwammen op kweekt. Die oesterzwammen komen vervolgens weer terecht in de soep, quiches en salades van het Radboudumc.

 

Nationaal Preventieakkoord

Het Radboudumc ziet voor zichzelf als zorg- en gezondheidsinstelling een voorbeeldrol weggelegd op het gebied van gezond voedsel. Eerder tekende bestuursvoorzitter Bertine Lahuis daarom namens het Radboudumc ook de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’, onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord.

De eerste stappen wil het Radboudumc de komende maanden al maken. Zo komen er een ‘seizoenskast met gezonde snacks’, een digitale menukaart waarop gezonde keuzes duidelijk herkenbaar zijn en wordt er gestart met het gefaseerd invoeren van een voedselaanbod in het restaurant, dat voor minimaal 80 % uit ‘gezonde keuzes’ bestaat.

Altijd op de hoogte blijven?