Rauw varkensvlees belangrijkste bron van Hepatitis E (video)

attachment-varkens-braad-worst

Het consumeren van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees en lever is de belangrijkste oorzaak van Hepatitis-E infecties in de EU. EFSA ziet Hepatitis E als een groeiend gevaar. Deze week bleek nog dat varkenvlees in Britse supermarkten mogelijk jarenlang Hepatitis E bevatte.

De afgelopen tien jaar zijn er meer dan 21.000 gevallen van Hepatitis E infecties gemeld. Dat betekent volgens de EFSA een vertienvoudiging in vergelijking met tien jaar geleden.

Belangrijkste bron

Rosina Girones, voorzitter van de Hepatitis E werkgroep van EFSA: 'Het virus is nog niet zo wijdverspreid als andere voedselvirusssen, maar het is wel groeiende. In het verleden was de belangrijkste bron van Hepatitis E infecties het drinken van vervuild water buiten de EU, maar inmiddels is de belangrijkste besmettingshaard het varkensvlees.'

Verhitten

EFSA-experts raden lidstaten dan ook aan om consumenten actiever te wijzen op de gevaren van rauw en onvoldoende verhit varkensvlees. Consumenten moeten geadviseerd worden om varkensvlees zeer goed te verhitten. Verder wordt er gepleit voor betere methoden om het virus in voedsel te kunnen opsporen.

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) heeft over dit onderwerp een rapport gepubliceerd met de titel ‘Hepatitis E in mensen’.

Hepatitis E in Britse supers

Duizenden Britten hebben de afgelopen jaren mogelijk blootgestaan aan het  Hepatitis E virus na het kopen en consumeren van varkensvlees bij een grote Britse supermarktketen. Britse kranten schreven zondag over een mogelijke uitbraak van Hepatitis E in het land nadat dit virus werd gevonden in duizenden varkensvleesproducten bij een grote Britse supermarktketen. Welke keten dat is willen noch Public Health England (PHE) als de Food Standards Agency (FSA) niet zeggen maar volgens de Sunday Times zou het gaan om Tesco. Het is niet bekend hoeveel daadwerkelijke besmettingen er zijn vastgesteld. Het verdachte varkensvlees zou vooral uit Nederland en Duitsland komen.

Feiten over Hepatitis E

  • Hepatitis E is een leverziekte veroorzaakt door het E virus (HEV).
  • De meeste mensen die het virus oplopen krijgen geen of milde symptomen. Echter, bij mensen met leverschade en patiënten met een zwak immuunsysteem kan het leiden tot leverfalen. Dat kan dodelijk zijn.
Lees ook
VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

De Europese Commissie wil dat titaniumdioxide, ofwel titaniumwit, verboden wordt in voedingsmiddelen en volgt daarmee het overeenkomende advies op dat het Europese Voedselveiligheidsbureau (EFSA) eerder in mei uitsprak: de stof geeft in voedsel en medicijnen mogelijk te veel gezondheidsrisico’s.