'Reductie van zout verhoogt kans op hart- en vaatziekten'

attachment-zout-plaatje

Een recente studie, die de resultaten van 167 onderzoeken bundelde, laat zien dat mensen met een lage natriuminname meer verhoogde risicofactoren op hart- en vaatziekten hebben, dan mensen met een hoge natriuminname.

Een nieuwe overzichtsstudie laat zien dat een lage zoutinname de gehaltes van triglyceride, cholesterol en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verhoogt. Het onderzoek is 9 november in het American Journal of Hypertension gepubliceerd.


Verlaagde bloeddruk maar verhoogd cholesterol

De onderzoekers vergeleken de resultaten van 167 studies naar natriumrijke diëten en natriumarme diëten. Ze concluderen dat de reductie van zout de bloeddruk bij mensen met een normale of hoge bloeddruk verlaagt. Maar tegelijkertijd toont de studie dat dit gepaard gaat met een aanzienlijke stijging van het cholesterolgehalte, het triglyceridegehalte, het enzym renine (betrokken bij het reguleren van de bloeddruk) en de hormonen noradrenaline en adrenaline (deze hebben invloed op de bloeddruk en hartslag).


Zoutreductie toepassen?

Het is volgens de onderzoekers dan ook de vraag of een verminderde inname van natrium effectief is om gezondheidswinst te behalen. Deze vraag is onopgelost. De positieve gezondheidseffecten van minder natriuminname (verlaagde bloeddruk), zijn relatief laag als gekeken wordt naar de negatieve effecten.

Lees ook op voedingnu.nl:

Brood met de helft minder zout wordt gegeten

Genen reguleren hoge bloeddruk

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...