'Reductie van zout verhoogt kans op hart- en vaatziekten'

attachment-zout-plaatje

Een recente studie, die de resultaten van 167 onderzoeken bundelde, laat zien dat mensen met een lage natriuminname meer verhoogde risicofactoren op hart- en vaatziekten hebben, dan mensen met een hoge natriuminname.

Een nieuwe overzichtsstudie laat zien dat een lage zoutinname de gehaltes van triglyceride, cholesterol en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verhoogt. Het onderzoek is 9 november in het American Journal of Hypertension gepubliceerd.


Verlaagde bloeddruk maar verhoogd cholesterol

De onderzoekers vergeleken de resultaten van 167 studies naar natriumrijke diëten en natriumarme diëten. Ze concluderen dat de reductie van zout de bloeddruk bij mensen met een normale of hoge bloeddruk verlaagt. Maar tegelijkertijd toont de studie dat dit gepaard gaat met een aanzienlijke stijging van het cholesterolgehalte, het triglyceridegehalte, het enzym renine (betrokken bij het reguleren van de bloeddruk) en de hormonen noradrenaline en adrenaline (deze hebben invloed op de bloeddruk en hartslag).


Zoutreductie toepassen?

Het is volgens de onderzoekers dan ook de vraag of een verminderde inname van natrium effectief is om gezondheidswinst te behalen. Deze vraag is onopgelost. De positieve gezondheidseffecten van minder natriuminname (verlaagde bloeddruk), zijn relatief laag als gekeken wordt naar de negatieve effecten.

Lees ook op voedingnu.nl:

Brood met de helft minder zout wordt gegeten

Genen reguleren hoge bloeddruk

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...