'Reductie van zout verhoogt kans op hart- en vaatziekten'

attachment-zout-plaatje

Een recente studie, die de resultaten van 167 onderzoeken bundelde, laat zien dat mensen met een lage natriuminname meer verhoogde risicofactoren op hart- en vaatziekten hebben, dan mensen met een hoge natriuminname.

Een nieuwe overzichtsstudie laat zien dat een lage zoutinname de gehaltes van triglyceride, cholesterol en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verhoogt. Het onderzoek is 9 november in het American Journal of Hypertension gepubliceerd.


Verlaagde bloeddruk maar verhoogd cholesterol

De onderzoekers vergeleken de resultaten van 167 studies naar natriumrijke diëten en natriumarme diëten. Ze concluderen dat de reductie van zout de bloeddruk bij mensen met een normale of hoge bloeddruk verlaagt. Maar tegelijkertijd toont de studie dat dit gepaard gaat met een aanzienlijke stijging van het cholesterolgehalte, het triglyceridegehalte, het enzym renine (betrokken bij het reguleren van de bloeddruk) en de hormonen noradrenaline en adrenaline (deze hebben invloed op de bloeddruk en hartslag).


Zoutreductie toepassen?

Het is volgens de onderzoekers dan ook de vraag of een verminderde inname van natrium effectief is om gezondheidswinst te behalen. Deze vraag is onopgelost. De positieve gezondheidseffecten van minder natriuminname (verlaagde bloeddruk), zijn relatief laag als gekeken wordt naar de negatieve effecten.

Lees ook op voedingnu.nl:

Brood met de helft minder zout wordt gegeten

Genen reguleren hoge bloeddruk

Meer over
Lees ook
App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

Vandaag redde de Too Good To Go app haar miljoenste maaltijd. De app is op 22 januari 2018 opgericht en zorgde ervoor dat sinds de oprichting een miljoen maaltijden op het bord belandden in plaats van in de vuilnisbak.Inmiddels heeft de app zo’n achthonderdduizend gebruikers en zijn er zo’n tweeduizend locaties aangesloten bij de app. De gebruikers...

Britse actiegroep pleit na suikertaks ook voor calorietaks

Britse actiegroep pleit na suikertaks ook voor calorietaks

Action on Sugar and Action on Salt, een Britste actiegroep, verzoekt de overheid van Engeland om een calorietaks in te voeren. Deze moet volgens de actiegroep gelden voor alle bewerkte voedingsmiddelen om overmatige calorie-inname te verminderen.Volgens de actiegroep moeten voedingsmiddelenbedrijven zich houden aan door de overheid op te stellen criteria,...

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen is de consumptie van aspartaam wel degelijk veilig. Hiermee gaat het Kenniscentrum Zoetstoffen in tegen eerdere uitkomsten van de nieuwe studie van wetenschappers Millstone en Dawson.Volgens het kenniscentrum hebben de Millstone en Dawson onderzoek gedaan naar de onderzoeksmethode die de Europese Voedselveiligheidsautoriteit...