Restaurantgast kiest niet snel voor vegetarisch gerecht

attachment-vegetarian-plate

Een menukaart met een prominente plek voor vegetarische gerechten verleidt gasten niet vaker zo’n maaltijd te bestellen. Dat blijkt uit een experiment dat studente Renske Hermans uitvoerde voor haar master Management, economie en consumentenstudies gepubliceerd in Resource.

Aan het experiment, dat zes weken duurde, deden 291 restaurantgasten mee. Het vond  plaats in Le Début in Den Haag dat door hotelstudenten wordt gerund. 

 

Menukaart

Op de menukaart van het restaurant stond prominent een ‘menu gastronomique’, dat bestond uit een voor-, hoofd- en nagerecht. De eerste twee weken bevatte het menu een hoofgerecht met biefstuk, gevolgd door twee weken met een vegetarische keuze (een vleesvervanger met teriyaki). Om te kijken hoeveel gasten een vegetarische keuze maakten uit de gewone kaart, zonder beïnvloeding, ontbrak de laatste twee weken het ‘menu gastronomique’.

 

Vleeseters

In de weken dat het ‘menu gastronomique’ vlees bevatte, koos 50% van de gasten het menu, tegen 17% in de vegetarische weken. Ellen van Kleef, universitair docent en Hermans begeleider: ‘Mogelijk kozen de mensen vlees omdat het restaurant in een deftige restaurantomgeving ligt. Zo waren ze chique uit eten en dachten heel bewust na over hun keuze. Veel mensen zijn nu eenmaal verstokte vleeseters. We kunnen alleen wat tegenwind geven.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Website voor jonge vegetariërs

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Column: Proeven doe je met je ogen

Column: Proeven doe je met je ogen

Uit Voeding Nu 3: Of je nu ’s avonds op de bank tv kijkt, door de supermarkt loopt of onderweg bent naar je werk, bijna overal kom je in aanraking met eten en drinken. Veel mensen hebben weinig inzicht in hoe deze voedselomgeving ons gedrag beïnvloedt.

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.