Richtlijnen goede voeding ook voor mensen met diabetes type 2

bowl

Beeld: Brooke Lark via Unsplash

De Gezondheidsraad (GR) heeft voedingsadvies uitgebracht voor mensen met diabetes type 2. Voor hen geldt ook dat de Richtlijnen goede voeding een basis vormen voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Dat schrijft de GR aan de staatssecretaris van VWS op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk onderzoek, werd op 16 november bekend gemaakt in een persbericht. Daarin schrijft de GR: Bij overgewicht is het verstandig om af te vallen en deze gewichtsvermindering in stand te houden. Het beperken van de koolhydraatinname kan helpen bij het afvallen, maar de toegevoegde waarde daarvan voor de gezondheid op de lange termijn is niet aangetoond. Het onderzoek geeft geen aanleiding om een of meer van de richtlijnen aan te passen voor mensen met diabetes type 2. In de multidisciplinaire commissie die het onderzoek beoordeelde zaten voedingskundigen, artsen en wetenschappers uit andere gebieden.

De Gezondheidsraad benadrukt dat afvallen en een lager gewicht behouden van belang is voor mensen met diabetes type 2 die nu overgewicht hebben. Bij afvallen kunnen de Richtlijnen goede voeding worden gevolgd, als onderdeel van een bredere aanpak, waarbij ook andere leefstijlfactoren zoals voldoende bewegen centraal staan, aldus de GR.

Koolhydraatbeperkte voeding

Omdat koolhydraatbeperkte voedingspatronen op dit moment erg in de belangstelling staan, keek de raad ook naar de relatie van deze patronen tot de gezondheid van mensen met diabetes type 2. De Gezondheidsraad concludeert: Op korte termijn heeft koolhydraatbeperking een gunstig effect op het lichaamsgewicht en de bloedsuikerwaarden, maar na een jaar zijn er geen verschillen meer meetbaar ten opzichte van andere voedingspatronen. Onderzoek op nog langere termijn is er nauwelijks. Het minderen van ongezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals suikerhoudende dranken en geraffineerde graanproducten, is onderdeel van de Richtlijnen goede voeding. De raad benadrukt het belang daarvan voor mensen met diabetes type 2.

Bij veranderingen in het voedingspatroon, waaronder een eventuele koolhydraatbeperking, is het belangrijk dat de inname van essentiële voedingsstoffen niet in het gedrang komt. Een diëtist kan, samen met andere zorgverleners, een advies op maat geven aan mensen met diabetes type 2.

Meer informatie, inclusief de samenvatting van het advies en andere achtergronddocumenten, vind je op de website van de Gezondheidsraad.

Lees ook
Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

'Zorg gaat over meer dan gezondheidsklachten, de vraag is hoe mensen willen leven', aldus Erwin Bleumink lid van het bestuur van Vilans (kennisorganisatie langdurige zorg). De zorg moet volgens hem meer over de vraag gaan 'wat vindt u belangrijk?', in plaats van 'wat is uw klacht?'.Voor de wens van de individuele burger, moet er breder gekeken worden...

Diëten onder de loep: plantaardig en koolhydraatarm

Diëten onder de loep: plantaardig en koolhydraatarm

Uit een klein Amerikaanse studie komt naar voren dat mensen met een vetarm en plantaardig dieet dagelijks minder calorieën binnenkrijgen dan mensen met een koolhydraatarm en dierlijk dieet.Onderzoekers van het National Institute of Health en het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), vergeleken de effecten van twee...