Risico cirrose verhoogd bij 2,5 glas alcohol per dag

attachment-Alcohol

Canadese onderzoekers hebben voor het eerst een drempelwaarde gevonden voor alcoholgebruik. Boven deze drempelwaarde neemt de kans op cirrose pas toe.

Vrouwen

Voor vrouwen is de drempelwaarde 2,5 glas alcoholhoudende drank per dag en voor mannen 3,5 glas. Voor het eerst is ontdekt dat er sprake is van een dosis-respons relatie. Vrouwen hebben bij eenzelfde consumptieniveau als mannen een groter risico op cirrose.

 

Overlijdenskans

De onderzoekers vonden een groot verschil tussen het effect van alcoholconsumptie op het krijgen van cirrose ten opzichte van het overlijden aan cirrose. Dit kan verklaard worden doordat de kans op overlijden flink toeneemt als men toch alcohol blijft drinken wanneer er al sprake is van een leverziekte.

 

Studies

Deze conclusies zijn getrokken op basis van een overzichtsstudie. In deze studie is gebruik gemaakt van gegevens van zeventien studies uit de periode van 1980 tot 2008.

 

Onomkeerbaar

Cirrose is een onomkeerbaar proces waarbij normaal werkende levercellen naar niet-functioneel littekenweefsel worden omgezet. Daardoor neemt de capaciteit van de lever af. De meest voorkomende oorzaak van cirrose in de westerse wereld is alcoholmisbruik. In de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar is cirrose de derde doodsoorzaak, na hart- en vaatziekten en kanker.

 

Bron: Rehm J et al. Alcohol as a risk factor for liver cirrhosis: A systematic review and meta-analysis. Drug and Alcohol Review 2010; 29(4):437-445

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...