Risico diabetes verlaagd door consumptie zuivel, verhoogd door consumptie vlees

food with protein, isolated on white

Een hoge inname van volle zuivelproducten (geen magere) wordt geassocieerd met een verminderd risico op het krijgen van diabetes mellitus type 2. Daarentegen wordt vleesinname geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes.

Dit suggereren de uitkomsten van een onderzoek van Lund University in Zweden, gepubliceerd op 1 april 2015 in het American Journal of Clinical Nutrition.

 

Verzadigd vet

Het doel van het onderzoek was om meer duidelijkheid te krijgen over de relatie tussen vet in voedingsmiddelen  en het ontwikkelen van diabetes type 2. De onderzoekers suggereren dat het verschil tussen zuivelproducten en vlees  komt door andere verzadigde vetzuren die alleen voorkomen in zuivelproducten en niet in vlees. Laurinezuur en myristinezuur in zuivelproducten werden geassocieerd met een verminderd risico (niet significant) op het krijgen van diabetes.

 

Populatie

Aan het onderzoek deden 26.930 deelnemers (45 en 74 jaar) mee, waarvan 61% vrouw. Gegevens van het voedingsgewoontes werden verzameld door middel van een dietary history methode. Na 14 jaar hadden 2860 deelnemers diabetes type 2.

 

Interactie

Onderzoeker Ultrika Ericson vertelt dat de onderzoekers tijdens het onderzoek rekening hebben gehouden met verschillende factoren zoals calcium, vitamine D en lichaamsbeweging. Volgens Ericson zijn er nog andere factoren (die niet meegenomen zijn in het onderzoek) die een rol kunnen spelen in het krijgen van diabetes mellitus type 2 en het verschil kunnen verklaren tussen vetten in zuivel en vlees, zoals voedingscomponenten die interageren met elkaar. ‘De resultaten uit het onderzoek suggereren dat we niet moeten focussen op alleen vet, maar dat we moeten nadenken over wat we eten. Veel voedingsmiddelen bevatten verschillende componenten die schadelijk of goed zijn voor de gezondheid. Het totale saldo is van belang.’

 

Volle zuivelproducten

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers die volle zuivelproducten het vaakst consumeerden, 23% minder risico hebben op het krijgen van diabetes type 2 dan degene die de minste volle zuivelproducten consumeerden.

 

Vlees

Hoge consumptie van vlees werd gekoppeld aan een verhoogd risico op diabetes type 2, ongeacht het vetgehalte van het vlees.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Er is niet één product dat eruit springt als alternatief voor vlees’

Lees ook
Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.