Risico op gezondheidseffecten door cadmium verwaarloosbaar

attachment-144869792

De hoeveelheid cadmium die mensen gemiddeld gedurende hun leven via de voeding binnenkrijgen is zodanig laag dat het risico op schadelijke gezondheidseffecten verwaarloosbaar is. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM.

Cadmium is een zwaar metaal en komt vooral via de bodem in voeding terecht. De stof kan nadelig zijn voor de gezondheid doordat het stapelt in de nieren. Wanneer de concentratie te hoog wordt, kan het de werking van de nieren schaden.

 

Cadmiuminname

De gemiddelde cadmiuminname varieert van 0,57 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag bij 2-jarigen tot ongeveer 0,20 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag op volwassen leeftijd. De voedselgroepen graan, aardappels, groente en fruit dragen het meeste bij aan de totale blootstelling (circa 80 procent).

 

Limiet

De beschikbare concentratiegegevens van cadmium in producten zijn gecombineerd met gegevens van de Voedselconsumptiepeiling. Daarna is de berekende inname vergeleken met de gezondheidslimiet die geldt voor deze stof. De limiet is gebaseerd op de gemiddelde hoeveelheid van een stof waar mensen langdurig dagelijks aan mogen worden blootgesteld, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.

 

Onvoldoende concentratiegegevens

Voor een aantal voedingsmiddelen zijn er onvoldoende gegevens over de hoeveelheid cadmium erin beschikbaar, waaronder vlees, pindaproducten, bewerkte cacao, oliezaden (vooral zonnebloempitten), ananas, runder- en varkenslever en bepaalde vissoorten (koolvis, kabeljauw, zalm en haring). Met deze zogeheten concentratiegegevens zou de innameberekening verder kunnen worden geoptimaliseerd. Voor producten als melk, granen, groente, fruit en aardappelen zijn wel voldoende concentratiegegevens beschikbaar.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer antioxidanten in biologisch voedsel

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

De WHO noemt de bewijslast voor de relatie tussen ziekte, overgewicht en suikerinname ‘van matige kwaliteit’. Dat de bewijslast onvoldoende is, kan veroorzaakt worden door de onnauwkeurigheid van de meetmethoden in onderzoek naar voedingsinname. Een veelgebruikt meetinstrument, dat gevoelig is voor fouten, is zelfrapportage. Dr. Jeanne de Vries en ir....