RIVM: "Doe iets aan het probleem van de ESBL-bacterie"

attachment-Kippen

Opnieuw lijkt uit onderzoek naar voren te komen dat het eten van kip resistentie voor antibiotica kan veroorzaken.

In het NRC Handelsblad van 19 februari roept Roel Coutinho, directeur van het RIVM, op iets aan dit probleem te doen.

 

Het nieuwe onderzoek, dat onlangs verscheen in het vakblad Clinical Microbiology and Infection, onderbouwt eerdere onderzoeksresultaten dat het eten van kip gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.


ESBL-bacterie

Bijna alle kip die in de supermarkt ligt, is besmet met bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. De bacteriën maken een enzym aan; ESBL, dat de werking van antibiotica uitschakelt.

Uit het onderzoek bleek dat patiënten met een ernstige urineweg- of bloedbaaninfectie vaak een bacterie in zich hadden, die ook in kippenvlees voorkomt. Bij deze patiënten bleken de belangrijkste antibiotica niet te helpen.

Bij een op de vijf onderzochte patiënten was deze bacterie in hun lichaam gelijk aan die in bijna alle kip wordt gevonden. Hierdoor lijkt kippenvlees de bron van besmetting met de resistente bacterie te zijn.


Antibioticaresistentie

“Dit kan op lange termijn ernstige gevaren voor de volksgezondheid opleveren”, zegt Roel Coutinho.


“Nu praat je nog over een relatief kleine groep die door antibioticaresistentie zeer moeilijk te behandelen is. Als je bedenkt dat die groep groeit, dan besef je dat je potentieel met een groot probleem zit.”


“Wij van het RIVM, maar ook microbiologen zeggen: dit is een tendens waar je iets aan kunt doen, doe dat dan ook.”

De minister van Volksgezondheid heeft laten weten dat zij op dit moment nog geen reden ziet om in te grijpen. Zij vertrouwt voorlopig op eerder gemaakte afspraken.


Voedingscentrum

Het Voedingscentrum laat weten dat de ESBL-bacterie voor gezonde mensen niet gevaarlijk is. Voor mensen met een verlaagde weerstand kan de bacterie leiden tot een infectie die moeilijk te behandelen is. Het centrum geeft het advies om kippevlees goed gaar te bakken en er hygiënisch mee om te gaan.


Homepage Voedingscentrum


Homepage RIVM


Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...