RIVM houdt toezicht op toegevoegde suikers

attachment-sugar

Het RIVM heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een nulmeting gemaakt van het suikergehalte van diverse productcategorieën. Dit om te kijken in hoeverre fabrikanten erin slagen om het gehalte aan toegevoegde suikers in hun producten in de komende jaren stapsgewijs te verlagen.

Uit de nulmeting bleek dat zuivelproducten, (fris)dranken en banket en zoetwaren het meeste bijdragen aan de hoeveelheid toegevoegde suikers die mensen dagelijks binnenkrijgen.

Ook groente en fruit leveren een grote bijdrage. Het gaat hier voor een groot deel om natuurlijke suikers uit onbewerkte groenten en fruit en gedroogd fruit zonder toevoegingen.

 

Zuivelproducten

Melk en melkproducten (inclusief vloeibare sojaproducten als zuivelvervangers) leveren 19% van de dagelijkse inname van mono- en disachariden. Merendeels gaat het om van nature aanwezige suikers. Het RIVM onderscheidt voor melkproducten daarom twee subgroepen: melkproducten naturel (leveren 9% van de suikers) en melkproducten met toevoegingen (leveren 10% van de suikers).

 

Dranken

Dranken leveren 19% van de dagelijkse inname van mono- en disachariden. Het gaat hierbij om frisdranken, vruchtendranken en –limonades, sport- en energydranken.

Melkproducten, vruchtensappen, water, koffie en thee zijn in andere productgroepen opgenomen. Alcoholische dranken worden buiten beschouwing gelaten.

 

Banket en zoetwaren

De groep banket en zoetwaren draagt gemiddeld 17,3% bij aan de suikerinname. De groep banket bestaat uit cakes, koekjes, taart en gebak. Deze subgroep bevat gemiddeld 21 tot 38 gram mono- en disachariden per 100 gram.

De zoetwaren bestaan uit de productgroepen chocolade, snoep en ijs. De groep chocolade heeft een gemiddeld gehalte aan mono- en disachariden van 55g per 100g. Snoep bevat ongeveer hetzelfde gehalte aan suikers.

Op dit moment zijn er weinig gegevens beschikbaar over de productgroep ijs. Het RIVM hoopt dat dit een aanleiding is voor ijsfabrikanten om hun gegevens via de LEDA web-applicatie aan te leveren.

 

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Aanleiding voor de nulmeting is het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’, dat minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering begin 2014 hebben getekend. Het akkoord loopt tot 2020.

Eerder bracht het RIVM een rapport uit over de gehalten aan zout en (verzadigd) vet van diverse productcategorieën.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Brood bevat minder zout dan in 2011'

Lees ook
Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag wil daar met EQu verandering in brengen. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.”