RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Hamburger en appels

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

In het Preventieakkoord uit 2018 staat het streven om het niveau van overgewicht in 2040 weer op dat van 1996 te hebben. Om dit streven te halen, zijn de huidige maatregelen uit het akkoord onvoldoende, zo stelde het RIVM vast. Het stelde daarom samen met diverse universiteiten en kennisorganisaties de volgende tien aanvullende maatregelen op:

  1. Het invoeren van suikertaks op suikerhoudende dranken;
  2. Het afschaffen van BTW op producten uit de Schijf van Vijf;
  3. Alleen alcohol verkopen bij slijterijen;
  4. True pricing (kosten voor gezondheid en milieu doorrekenen in de prijs van voeding) toepassen;
  5. Extra belasting heffen op ultra-bewerkt voedsel;
  6. Overal gratis water serveren in de horeca;
  7. Een gezonder voedingsaanbod en meer aandacht voor beweging op de werkplek;
  8. Het aandeel marketing van producten binnen de Schijf van Vijf verhogen en marketing van producten buiten de Schijf van Vijf verbieden;
  9. Het aantal fastfoodverkooppunten in gemeentes verminderen;
  10. Een verbod op snoepautomaten in publieke plekken.

 De extra maatregelen zijn hard nodig, zo stelt het RIVM. Jaarlijks sterven er 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ook het Voedingscentrum wijst op de noodzaak van de aanvullende maatregelen. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

Het verschijnen van het RIVM-rapport valt samen met het verschijnen van een ander rapport, van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Deze raad pleit in dit rapport eveneens voor een overheid die meer doet om ongezond eetgedrag tegen te gaan en gezonde keuzes te bevorderen.

Lees ook
Standpunt: De eetomgeving moet gezonder

Standpunt: De eetomgeving moet gezonder

Begin 2021 verscheen een beoordeling van het rijksoverheidsbeleid voor de voedselomgeving in Nederland, de zogeheten Healthy Food Environment Policy Index Nederland. Een belangrijke conclusie is dat er nog veel mogelijkheden zijn voor de Nederlandse overheid om haar beleid op de voedselomgeving te verbeteren [1].

Wie durft? Zaak tegen de overheid

Wie durft? Zaak tegen de overheid

De Nederlandse overheid faalt in de aanpak van de obesitaspandemie. De regering ontwikkelt te weinig beleid voor een gezonde voedselomgeving en laat kansen liggen om overgewicht te bestrijden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen UR en Sciensano, de Belgische evenknie van het RIVM.

‘Onder welke omstandigheden zijn nudges effectief en aanvaardbaar?’

‘Onder welke omstandigheden zijn nudges effectief en aanvaardbaar?’

Die vraag onderzocht Laurens van Gestel, die op 2 juli promoveerde bij de Universiteit Utrecht. De sociaal- en gezondheidspsychologie onderzoeker wierp een psychologische blik op wanneer en voor wie nudges effectief en aanvaardbaar zijn.