RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij
Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.
De herberekeningen voerde het RIVM uit nadat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS heeft bepaald. PFAS kan volgens EFSA al bij lagere inname schadelijk zijn voor de gezondheid.
Nieuwe grenswaarden
De nieuwe grenzen bepalen dat er veel minder PFAS in oppervlaktewater mag zitten dan volgens de bestaande normen. De risicowaarden zijn met 12 tot 160 keer naar beneden bijgesteld. De nieuwe grens voor PFOS is 7 picogram per liter, tweeënnegentig keer minder dan de huidige grens. De risicogrens voor PFOA gaat naar 0,3 ng/l, honderdzestig keer zo weinig. En de nieuwe waarde van GenX wordt 10 ng/l, bijna twaalf keer minder. Het ministerie van Infrastructuur& Waterstaat moet deze nieuwe waarden nog aannemen. Welke gevolgen dit eventueel voor de visserij gaat hebben is nog onbekend.
Voorkomen
“Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er minder PFAS in de leefomgeving terechtkomen”, meldt het RIVM. “Daarom werkt het RIVM in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mee aan een Europees voorstel om de productie, het gebruik en de verkoop van PFAS aan banden te leggen. Omdat PFAS heel langzaam afbreken, blijven ze nog jarenlang in onze leefomgeving aanwezig. Daarom werkt de overheid er ook aan om het contact met deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. De kennis over PFAS en gezondheid is en blijft in ontwikkeling. Het RIVM doet onder andere onderzoek naar PFAS in bodem, drinkwater en moestuinen.”
Bron: RIVM
Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Nieuwe serie Voeding en ons brein met Janny van der Heijden
Hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? In de nieuwe serie Voeding en ons brein van omroep MAX gaat Janny van der Heijden op zoek naar die antwoorden. Samen met onderzoekers test Janny hun inzichten in de praktijk.
Moeten er waarschuwingslabels op alcohol komen?
In Ierland staan er binnenkort waarschuwingslabels op de etiketten van wijnflessen. Hiermee wil de regering in Dublin consumenten waarschuwen voor de gevaren van alcohol voor de gezondheid. Gaat dit ook in Nederland gebeuren?
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen
Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).