RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij
Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.
De herberekeningen voerde het RIVM uit nadat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS heeft bepaald. PFAS kan volgens EFSA al bij lagere inname schadelijk zijn voor de gezondheid.
Nieuwe grenswaarden
De nieuwe grenzen bepalen dat er veel minder PFAS in oppervlaktewater mag zitten dan volgens de bestaande normen. De risicowaarden zijn met 12 tot 160 keer naar beneden bijgesteld. De nieuwe grens voor PFOS is 7 picogram per liter, tweeënnegentig keer minder dan de huidige grens. De risicogrens voor PFOA gaat naar 0,3 ng/l, honderdzestig keer zo weinig. En de nieuwe waarde van GenX wordt 10 ng/l, bijna twaalf keer minder. Het ministerie van Infrastructuur& Waterstaat moet deze nieuwe waarden nog aannemen. Welke gevolgen dit eventueel voor de visserij gaat hebben is nog onbekend.
Voorkomen
“Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er minder PFAS in de leefomgeving terechtkomen”, meldt het RIVM. “Daarom werkt het RIVM in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mee aan een Europees voorstel om de productie, het gebruik en de verkoop van PFAS aan banden te leggen. Omdat PFAS heel langzaam afbreken, blijven ze nog jarenlang in onze leefomgeving aanwezig. Daarom werkt de overheid er ook aan om het contact met deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. De kennis over PFAS en gezondheid is en blijft in ontwikkeling. Het RIVM doet onder andere onderzoek naar PFAS in bodem, drinkwater en moestuinen.”
Bron: RIVM
Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
De echte (meer)waarde van appels en ander fruit
De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.
Onderzoek UMCG: Eet meer vis om meer jodium binnen te krijgen
De Nederlandse consument krijgt te weinig jodium binnen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, blijkt uit onderzoek van Janneke Dijck-Brouwer, universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG, en emeritus hoogleraar Frits Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Aanpassingen Nutri-Score positief volgens expert ING
Tegen het einde van 2022 worden de criteria voor het voedingslabel Nutri-Score strenger. De rekenmethodiek krijgt een update waardoor ongezonde producten geen A of B-score meer krijgen. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING, reageert op dit bericht van EVMI. “Consument maakt met verbeterde Nutri-Score makkelijker gezondere voedingskeuzes.”