RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Vlees_rundvlees_Pixabay

Foto: Pixabay

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Het onderzoek van het RIVM vond plaats onder ruim 1800 jongvolwassenen. RIVM: “Vooral het verlaten van het ouderlijk huis om alleen of met huisgenoten te gaan wonen, kan volgens hen invloed hebben op hun vleesconsumptie. Dit komt door een verandering in sociale omgeving en meer onafhankelijkheid.”

Redenen vleescomsumptie

De jongeren gaven in het onderzoek ook hun redenen om wel vlees te blijven eten. Ze noemden hierbij vooral smaak, hoge prijzen van alternatieven voor vlees en gewoonte. Ook de redenen om minder vlees te eten  werden genoemd. Dit waren zorgen over het milieu en dierenwelzijn, ook kunnen genieten van kleinere porties vlees en geld besparen.

Strategie voor minder vlees eten

De resultaten van het onderzoek kunnen volgens het RIVM helpen bij de ontwikkeling van strategieën om de vleesconsumptie van jongvolwassenen te verminderen. Een gecombineerde aanpak is volgens het RIVM hierbij het meest effectief. Gedacht wordt aan het verkleinen van de portiegrootte van vleesproducten, een lagere prijs en een beter aanbod van alternatieven voor vlees.

Bron: RIVM

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
RIVM: Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen

RIVM: Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen

Mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar kregen in 2020-2021 dagelijks genoeg jodium binnen via voedsel. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek onder volwassenen in Noord-Nederland. Wel moet de hoeveelheid per dag bij vrouwen niet verder dalen.

Veel suiker en zout in barbecuesauzen

Veel suiker en zout in barbecuesauzen

Het Voedingscentrum vergeleek zes kant-en-klare barbecuesauzen met elkaar. Daaruit blijkt dat een groot aantal sauzen veel suiker en zout bevatten.

Stapsgewijs verbeteren

Stapsgewijs verbeteren

Stap voor stap naar betere voedingswaarden. Fabrikanten van levensmiddelen kunnen aan de slag met het nieuwe RIVM-rapport 'Nieuwe criteria voor productverbetering. Zout-, verzadigd vet- en suikergehalten voor voedingsmiddelengroepen'.