RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen
Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.
Het onderzoek van het RIVM vond plaats onder ruim 1800 jongvolwassenen. RIVM: “Vooral het verlaten van het ouderlijk huis om alleen of met huisgenoten te gaan wonen, kan volgens hen invloed hebben op hun vleesconsumptie. Dit komt door een verandering in sociale omgeving en meer onafhankelijkheid.”
Redenen vleescomsumptie
De jongeren gaven in het onderzoek ook hun redenen om wel vlees te blijven eten. Ze noemden hierbij vooral smaak, hoge prijzen van alternatieven voor vlees en gewoonte. Ook de redenen om minder vlees te eten werden genoemd. Dit waren zorgen over het milieu en dierenwelzijn, ook kunnen genieten van kleinere porties vlees en geld besparen.
Strategie voor minder vlees eten
De resultaten van het onderzoek kunnen volgens het RIVM helpen bij de ontwikkeling van strategieën om de vleesconsumptie van jongvolwassenen te verminderen. Een gecombineerde aanpak is volgens het RIVM hierbij het meest effectief. Gedacht wordt aan het verkleinen van de portiegrootte van vleesproducten, een lagere prijs en een beter aanbod van alternatieven voor vlees.
Bron: RIVM
Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Voedselconsumptiepeilingen voortaan met DitEetIk!-app
Voor voedselconsumptiepeilingen wil het RIVM meer gebruik gaan maken van moderne technieken. Zo wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de DitEetIk!-app. Hiermee kunnen eetdagboeken gemakkelijker worden ingevuld.
Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig
Inmiddels is breed bekend dat het belangrijk is om minder dierlijk eiwit te consumeren. “De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de individuele consument en de oplossing niet alleen bij innovatieve voedingsproducten, zoals vleesvervangers,” benadrukt WUR hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl Emely de Vet. Dit artikel beargumenteert...
Krijgt Nederlander ja/nee voldoende jodium binnen?
Het RIVM publiceerde op 1 juli 2022 het rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord-Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’ . Frits Muskiet en collega’s zijn kritisch over dit rapport. Hier hun standpunt, gevolgd door een duiding en toelichting van het RIVM.