RIVM verwacht 700 meer gezonde scholen in 2016

attachment-gezonde-school

Naar verwachting komen er dit jaar 700 scholen bij die het predicaat Gezonde School mogen dragen. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt op basis van de aanvragen voor ondersteuning hiervoor door scholen uit het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. ‘Veel scholen willen laten zien dat zij een Gezonde School zijn’, aldus het RIVM. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 500 Gezonde Scholen.

Op Gezonde Scholen wordt structureel en planmatig aandacht besteed aan de gezondheid van leerlingen, waarvoor ze het vignet Gezonde School verwerven. Dit jaar krijgen 700 nieuwe schoollocaties extra ondersteuning om de status Gezonde School te halen. De helft daarvan bevindt zich in JOGG-gemeenten. De ondersteuning bestaat uit begeleiding door een Gezonde School-adviseur van de GGD én een financiële vergoeding voor taakuren van een eigen medewerker of voor het uitvoeren van een Gezonde School-activiteit.

Vignet Gezonde School

Om een vignet Gezonde School te behalen moet een school voldoen aan een aantal criteria. Door een aanvraag in te dienen legt de school haar resultaten voor aan externe deskundigen, zoals een voedings- of beweegspecialist. Bij een positieve beoordeling mag de school zich drie jaar lang Gezonde School noemen.

Integrale aanpak

Een Gezonde School werkt met de zogeheten Gezonde School-aanpak. Dit betekent dat door de hele school op minimaal één gezondheidsthema aandacht is voor gezondheid en een gezonde leefstijl van kinderen en studenten; in de lesstof, in de schoolomgeving, in de zorgstructuur van de school en in het beleid. Een school bepaalt zelf aan welk thema zij extra aandacht besteedt, zoals voeding, bewegen, rook-, alcohol- of drugspreventie.

Financiering

De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door de ministeries van OCW, VWS, de Hartstichting, de onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl, het Nationaal Programma Preventie, GGD GHOR Nederland en met medewerking van het RIVM Centrum Gezond Leven. Een geselecteerde groep scholen kon zich tot 18 december 2015 voor ondersteuning aanmelden.

Lees ook
Sancties tegen snoepreclames

Sancties tegen snoepreclames

De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten 10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

Op 9 november organiseerde Food Innovation Accademy, FIA, een online webinar over hoe we jongeren kunnen interesseren voor een carrière in de foodbranche. Tafelvoorzitter Hilco Wagenaar ging met Pieter Bas Vencken, Arry Verhage en Petra Kuiper in Kenniscafé VIA FIA hierover in gesprek.

Vrijdagtip | Wandelapp ‘Ommetje’

Vrijdagtip | Wandelapp ‘Ommetje’

Elke vrijdag tipt de redactie een lees-, luister-, kijk- of softwaretip. Vandaag tippen wij de app Ommetje. Ommetje motiveert je om regelmatig te gaan wandelen. Met succes, want tijdens mijn stagedagen thuis is zo’n frisse neus enorm welkom.