RIVM: Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen

Zout_Pexels

Mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar kregen in 2020-2021 dagelijks genoeg jodium binnen via voedsel. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek onder volwassenen in Noord-Nederland. Wel moet de hoeveelheid per dag bij vrouwen niet verder dalen.

In het onderzoek is gekeken naar hoeveel jodium volwassen mensen binnenkrijgen die hebben meegedaan aan het Lifelines cohort, een gezondheidsonderzoek in Noord-Nederland. Daaruit blijkt dat de helft van de vrouwen meer dan 159 microgram jodium per dag binnenkreeg. De helft van de mannen kreeg 207 microgram binnen. De kans op gezondheidsproblemen is klein als de helft van de bevolking meer dan 150 microgram binnenkrijgt. Dat mensen genoeg jodium binnenkrijgen, is belangrijk voor de werking van de schildklier.

Daling

Sinds 2006-2007 is de hoeveelheid jodium die mensen binnenkrijgen met een derde gedaald. Omdat jodium in Nederland weinig in de grond zit en daardoor ook in voedingsmiddelen, wordt jodium toegevoegd aan (bakkers)zout. Een van de redenen dat mensen nu minder jodium binnenkrijgen, is waarschijnlijk een wetsverandering uit 2008 waardoor er zout aan brood wordt toegevoegd dat minder jodium bevat.

Te weinig jodium is vooral bij zwangere vrouwen een punt van aandacht. Genoeg jodium is namelijk nodig voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het RIVM beveelt dan ook aan om de komende jaren te blijven volgen hoeveel jodium mensen binnenkrijgen.

Bron: RIVM

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Vlees minderen? Pak de voedselomgeving integraal aan

Vlees minderen? Pak de voedselomgeving integraal aan

Om in de toekomst de groeiende wereldbevolking en het milieu gezond te houden, is een duurzamer voedingspatroon noodzakelijk, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Kan een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten hieraan bijdragen?

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd...