Ruime keuze duurzame vis voor consument

attachment-fish-1133087_1920

Uit onderzoek van Natuur & Milieu en Questionmark blijkt dat er in ruime mate duurzame visproducten verkrijgbaar zijn. Met name haring, mosselen, kabeljauw en vissticks zijn goed te verkrijgen. Tonijn, zalm en garnalen zijn producten waarvan het lastiger blijkt te zijn een duurzame variant te vinden.

In het onderzoek zijn de tien meest gekochte visproducten in de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo onderzocht op de onderwerpen milieu, biodiversiteit en mensenrechten. Volgens Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu, ‘zijn deze resultaten goed nieuws voor zowel de consument als het milieu. Een breed assortiment maakt de keuze voor duurzame vis  een stuk makkelijker.’

Milieuproblemen

Kiezen voor duurzame visproducten is volgens Natuur & Milieu en Questionmark erg belangrijk omdat de visserij-industrie flinke milieuproblemen veroorzaakt. Dertig procent van de vissoorten wordt overbevist en bij sommige vangstmethoden is er sprake van veel bijvangst of aanrichten van schade aan de zeebodem. Bij kweekvis is het gebruik van antibiotica een omstreden probleem. De meeste milieuvriendelijke vis is gelabeld met het keurmerk MSC (voor wilde vis) of ASC (voor kweekvis).

Duurzaamheidsscore

Bij de supermarktketens heeft het volledige assortiment aan haring, kibbeling, kabeljauw en vissticks een MSC- of ASC-keurmerk. Deze visproducten scoren hiermee gemiddeld hoog op duurzaamheid. Toch is de duurzaamheidsscore voor tonijn en garnalen sterk onvoldoende en voor zalm is een duurzaam product vaak lastig te vinden in de schappen. Natuur & Milieu heeft de supermarkten gevraagd dit gedeelte van het assortiment zo snel mogelijk voor duurzamere varianten te vervangen.

Meer over
Lees ook
Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Run op luxe vlees, vis en bakproducten in coronajaar

Run op luxe vlees, vis en bakproducten in coronajaar

Het afgelopen coronajaar heeft opvallende verschuivingen teweeggebracht in de boodschappen die online werden besteld. De behoefte aan luxe vlees en vis groeide in 2020 zeer sterk en Nederlanders kochten veel meer koffie. Ook kreeg de verkoop van schoonmaakproducten een impuls.Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van online supermarkt Picnic. Op basis...

Standpunt Voedingscentrum: Stap voor stap naar een meer plantaardig voedingspatroon

Standpunt Voedingscentrum: Stap voor stap naar een meer plantaardig voedingspatroon

De Gezondheidsraad adviseert om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Dat heeft positieve effecten op de gezondheid en het milieu (1, 2). Maar wat is de ideale verhouding en hoe geven we er vorm aan?Verschillende partijen adviseren dat in 2030 60% van de eiwitten die we eten afkomstig zouden moeten zijn van plantaardige...