Samenwerking Unilever en Hartstichting moet Nederlanders gezonder maken

Young adults

Unilever en de Hartstichting gaan de komende drie jaar samenwerken om mensen te stimuleren een gezondere leefstijl te ontwikkelen.

Met de gezamenlijke activiteiten willen ze meer mensen bewust maken van een gezonde leefstijl, om zo de kwaliteit van leven te optimaliseren en de kans op ziektes te verlagen. Om dat doel te bereiken komen er twee landelijke campagnes.

 

Inzicht eigen gezondheid

De ene campagne roept mensen op om de Persoonlijke Gezondheidscheck te laten doen en zich zo bewust te worden van de eigen gezondheid. Het doel van deze campagne is dat jaarlijks 300.000 mensen de check gaan doen.

 

Gezond eten

In de andere campagne zal het belang van gezonde voeding voorop staan. Daarbij willen Unilever en de Hartstichting ieder jaar 100.000 huishoudens, die te weinig groenten en fruit eten, stimuleren dit vaker te gaan doen.

 

Kritiek op samenwerking

Martijn Katan, hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vindt het erop lijken dat de samenwerking vooral bedoeld is om Unilever’s Becel pro-activ margarine met plantensterolen te promoten. Hij schrijft op zijn facebookpagina dat Unilever er waarschijnlijk een flink geldbedrag voor krijgt. ‘Ik vraag mij af wat het effect hiervan zal zijn op de bereidheid van Nederlanders om geld te geven aan de Hartstichting. Ook is nooit goed onderzocht of plantensterolen echt hartinfarcten voorkomen’, schrijft de hoogleraar.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Persoonlijke Gezondheidscheck mogelijk goed alternatief

Lees ook
Verband tussen obesitas en verminderde hersenplasticiteit bewezen

Verband tussen obesitas en verminderde hersenplasticiteit bewezen

Mensen met obesitas die die een beroerte of hersenletsel hebben gehad zouden er voor hun herstel baat bij kunnen hebben als ze afvallen. Dit komt naar voren uit een onderzoek waarin voor het eerst is aangetoond dat de hersenen van mensen met obesitas minder goed in staat zijn zich te herstellen en herstructureren dan de hersenen van anderen met een...

Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

Brood is terug in de gratie. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon, steeg in twee jaar tijd naar 83,6 procent in 2020. Alleen van de groep vrouwen beneden de 39 jaar laat een deel brood links liggen.Daarover schrijft zustervakblad Bakkerswereld. Dat brood aan populariteit wint, blijkt uit imago-onderzoek...

Gezondheidsraad richt aandacht op voedingsnormen, zwangeren, cardiometabole aandoeningen en beweging bij jonge kinderen

Gezondheidsraad richt aandacht op voedingsnormen, zwangeren, cardiometabole aandoeningen en beweging bij jonge kinderen

Over welke onderwerpen op het gebied van voeding en gezondheid gaat de Gezondheidsraad de regering adviseren? Traditioneel presenteert de raad zijn werkprogramma op Prinsjesdag.Voor het vierde kwartaal van 2021 streeft de Gezondheidsraad ernaar een nieuw advies te geven over de voedingsnormen voor macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten)....