Schaatscoach Jac Orie: ‘Geen wereldrecord zonder goede voeding’

attachment-20190405_1052391

Een goede voeding maakt echt het verschil tussen een wereldprestatie of achteraan eindigen. En wat voor een voeding? Schaatscoach Jac Orie zweert bij het menu van zijn oma als basis, met dagelijks aardappelen, variaties in vlees en groente, een goed ontbijt en voldoende zuivel, ook melk. Hij sprak tijdens het Healthy Food Congress dat vandaag in het Beatrix theater in Utrecht plaatsvond.

‘Melk wordt door velen wel eens als ongezond weggezet’, bracht Orie naar voren, ‘Maar wij merken bij de schaatsers die melk drinken en een traditioneel Nederlands menu eten dat ze een betere voedingsstatus hebben. En zonder voldoende groenten en fruit rijd je geen wereldrecord. Het is belangrijk om gebalanceerd te eten. Eet zoals je oma deed!’

Wereldrecord

De successen van de Nederlandse schaatsers die onder zijn regime olympische of wereldrecords reden, zoals onlangs Kjeld Nuis en Carlijn Achtereekte, vormen het beste bewijs voor zijn voedingsaanpak. Het eten van de schaatsers wordt door Orie continue gevolgd en geanalyseerd en heeft inmiddels geleid tot vier wetenschappelijke publicaties. ‘Zonder voldoende groenten en fruit rijd je geen wereldrecord’, aldus Orie.

AGV-tje

Dagelijks aardappelen, groente en vlees vormen een belangrijke basis in het sportmenu dat Orie zijn schaatsers steeds voorhoudt. Daarin draait het niet om als superfoods bestempelde exotische producten, maar juist om groenten als boerenkool, broccoli, spinazie of andijvie. BSA-voeding noemt hij het, dat onder andere zorgt voor de essentiële aanvoer van vitamine K en ontstekingsremmers. ‘We weten eigenlijk al heel lang dat onverwerkte en ongeraffineerde producten, die je vaak het beste kunt koken, het beste voor ons zijn.’


Wereldrecords

Aan de hand onderzoeksgegevens laat hij zien hoe wereldrecords zich ontwikkelen en hoe belangrijk het voorkomen van voedingstekorten is in de voorbereidingen naar nieuwe prestaties.

Jac Orie over gezonde voeding:

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”