Schoolproject Panggies groeit uit tot startup

140928367_835413390368308_468383125564719783_o

Jorik Roodink maakt van zijn Van Hall Larenstein-schoolproject een bedrijf. Roodink richt startup Panggies op waarmee hij pannenkoekenmixen met groentepoeder aanbiedt.

Tijdende studie voedingsmiddelentechnologie ontdekte Roodink dat maar 16 procent van de volwassen Nederlanders de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten eet. Kinderen eten nog minder groenten, stelt Roodink 

Pancakes meet veggies

Roodink en zijn medestudenten ontwikkelden een gezonde pannenkoekenmix met geconcentreerd groentepoeder. Ze noemden het ‘Panggies’: pancakes meet veggiesPanggies bevatten tot 430 gram groenten per verpakking”, aldus Roodink. Het Panggies-project won in 2018 de Ecotropheliawedstrijd op de Sial in Parijs. Een wedstrijd voor nieuwe, duurzame voedingsmiddelen.  

Tegen verspilling

Naast het maken van gezonde voeding hebben wij als doel om voedselverspilling tegen te gaan. Het drogen van groente is een effectieve manier om de gezonde stoffen uit groenten het hele jaar door te kunnen gebruiken, zonder dat het bederft”, vertelt Roodink. “Daarbij kiezen wij voor een hersluitbare verpakking die het product optimaal beschermt zodat er geen voedingsstoffen verloren gaan.”  

Lees ook
€1,5 miljoen om kinderen groente te leren eten

€1,5 miljoen om kinderen groente te leren eten

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende een Vici-beurs van €1,5 miljoen toe voor onderzoek naar waarom kinderen soms iets weigeren te eten zonder het ooit geproefd te hebben.

Als het van school moet, snacken kinderen dubbel zoveel meegebracht fruit

Als het van school moet, snacken kinderen dubbel zoveel meegebracht fruit

Op basisscholen waar de snack in de ochtendpauze alleen maar groente en/of fruit mag zijn, eten kinderen twee keer zoveel groente en fruit als op scholen waar geen regels zijn.

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.