Screenen op ondervoeding ondermaats

attachment-hi-NIDCD39093310_cropped-16-448-336-14-43

Meer dan de helft van de ondervoede patiënten in verpleeghuizen, ziekenhuizen en thuiszorg wordt niet doorgestuurd naar een diëtist. Dit komt mede door een gebrek aan screening.

Dit komt naar voren in het artikel Ondervoeding en decubitus in de Nederlandse gezondheidszorg in Voeding Nu 10. Hierin wordt ingegaan op het proefschrift Awareness of malnutrition in healthcare van Judith M.M. Meijers.

 

Uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) naar ondervoeding bleek dat in 2007 minder dan 60% van de patiënten in verpleeghuizen, ziekenhuizen en thuiszorg op ondervoeding gescreend worden.

 

Probleem aanpakken

Juist door screening met bijvoorbeeld de SNAQ en MUST lijsten kan ondervoeding tijdig herkend en aangepakt worden. Er is zelfs bij meer dan 50% van de ondervoede patiënten in de verpleeghuizen, ziekenhuizen en thuiszorg geen diëtist geconsulteerd en geen behandeling voor ondervoeding ingesteld.

 

Verder bleek dat de prevalentie van ondervoeding in ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties in  de periode van 2004 tot 2007 is gedaald. In verpleeghuizen is dit getal stabiel gebleven.

 

Gebrek aan kennis

Dat ondervoeding nog steeds een probleem is in de gezondheidszorg, komt mede door een gebrek aan kennis en vaardigheden. Ook onduidelijkheid over wie er verantwoordelijk is voor de voedingsondersteuning is een oorzaak van het probleem.

 

Door het voedingsbewustzijn te vergroten kan ondervoeding in de zorg op termijn afnemen. Verder is het actief stappen nemen ter verbetering van de voedingstoestand belangrijk. Als de ondervoeding verholpen wordt, kan bovendien de totale gezondheidstoestand van de patiënt vergroot worden. Hiermee neemt ook de kans op decubitus (doorligplekken) af.

 

 

lees het artikel Ondervoeding en decubitus in de Nederlandse gezondheidszorg

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...