SIAL toont internationale voedingstrends

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

De voedingsmiddelenvakbeurs SIAL viert dit jaar haar 50e verjaardag. Bij de eerste editie in 1964 kwamen 15.000 bezoekers naar Parijs. 50 jaar later zullen het er naar verwachting 150.000 zijn. De jubilaris bouwt in 2014 zijn positie als wereldwijde trendwatcher verder uit.

De mondiale voedingsmiddelenmarkt komt van 19 tot en met 23 oktober tijdens SIAL samen in Parijs. Illustratief hiervoor is dat tweederde van de bezoekers afkomstig is van buiten Frankrijk. Nederland is aanwezig met 149 exposanten en is daarmee in expositie-oppervlakte het zesde grootste land.

Focus op innovaties

50 jaar geleden startte SIAL in een bescheiden vorm. Maar ook toen al lag de focus op innovaties. Vele edities later is dat alleen maar uitgebreid. SIAL brengt de noviteiten nadrukkelijk in beeld. Tevens is er veel aandacht voor trends.

Trends per werelddeel

Partner van SIAL bureau XTC ziet als belangrijkste wereldwijde voedingstrend ‘genot en plezier’. In 2013 was 55% van de voedingsmiddeleninnovaties hierop gebaseerd.

Maar mondiale innovatie bestaat volgens XTC in de voedingsmiddelenbranche niet. Per continent en land, en soms zelfs per regio, zijn er andere verwachtingen van consumenten. De trends per wereldregio’s op een rij:
- Noord-Amerika: gemak in combinatie met genieten via nieuwe smaken, geuren, texturen e.d. stimuleert de consument tot nieuwe aankopen.
- Latijns-Amerika: een verhoudingsgewijs jonge bevolking leidt hier tot innovaties gericht op genieten, maar wel in combinatie met aandacht voor welzijn en slank zijn.
- Azië: genieten wordt hier geschreven mee de hoofdletter ‘G’, versterkt door concepten gericht op een goede gezondheid.
- Europa: Verfijnde smaken en aroma’s krijgen veel aandacht evenals een natuurlijk product.
- Midden-Oosten/Noord-Afrika: innovatie is in deze regio geïnspireerd op westerse voeding en gebruiken. Het nieuwe aanbod kenmerkt zich daarbij tevens door aandacht voor gezondheid en wederom moet het genieten zijn.

Verjaardagsfeestje

Om de 50e verjaardag te vieren, wordt deze editie van SIAL extra luister bijgezet. Er zijn evenementen in de gangpaden van de vakbeurs, 50 internationale chef-koks op de beursvloer en een speciale licht- en geluidshow op maandag vanaf 17.00 uur op het plein voor de ingang.

Lees verder op VMTonline:

SIAL uitgebreid met technologie

Top 10 food- en ingrediëntentrends 2014

Lees ook
EU subsidieert ontwikkeling duurzaam extractiemiddel eiwitten en oliën

EU subsidieert ontwikkeling duurzaam extractiemiddel eiwitten en oliën

De Europese Unie heeft een subsidie van 2,8 miljoen euro toegekend voor de verdere ontwikkeling van EcoXtract, een middel dat op duurzame wijze plantaardige oliën en eiwitten extraheert.

€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van niet-dierlijk eiwitpoeder uit gist.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”